ABD Başkanlık seçimi

Perry: Türkiye NATO'dan atılsın

ABD'de Cumhuriyetçi başkan aday adayı, Ankara'nın, 'birçok kişinin İslamcı teröristler olarak algıladığı kişilerce' yönetildiğini söyledi.

Konular: Amerika, Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

'Eski Türkiye değil'

'Dış yardım kesilsin'

Romney'e suçlama

Perry, Türkiye'ye atfen, "Eskiden onlar müttefiğimizdi, bizimle işbirliği içindeydiler. Artık durum öyle gözükmüyor" dedi. [Reuters]

Altı aylık süreç

6 kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinde demokrat parti adına barack obama'nın yarışacak olması nedeniyle, ön seçimler sadece cumhuriyetçi adayı belirlemek için düzenleniyor. cumhuriyetçi parti'yi temsil edecek isim, altı ay boyunca ülke eyaletlerinde yapılacak seçimlerin sonuçları dikkate alınarak 27 ağustos’ta florida’da yapılacak genel kurulda belirlenecek.

amerika birleşik devletleri'nde (abd) bu yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde cumhuriyetçi parti'nin aday adaylarından biri olan teksas valisi rick perry, türkiye'nin kuzey atlantik antlaşması örgütü'nden (nato) atılması gerektiğini savundu. amerikan fox news kanalında yayınlanan ve cumhuriyetçi aday adaylarını karşı karşıya getiren tartışma programında konuşan perry, bu görüşüne gerekçe olarak, türkiye'nin 'birçok kişi tarafından islamcı teröristler olarak alıgılanan kişilerce' yönetilmesini gösterdi.  

perry, türkiye’nin '1970’lerde, abd hava kuvvetleri’nde pilot olarak görev yaparken yaşadığı ülke olmaktan çıktığını’ söyleyen perry, ankara'ya dış yardımın kesilmesi gerektiğini  belirterek, “eskiden onlar müttefiğimizdi, bizimle işbirliği içindeydiler. ancak artık durum öyle gözükmüyor” dedi. 

perry'nin dış politika danışmanı victoria coates, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "vali, kadına şiddet ve hamas ile ortaklık gibi, birçok kişinin islamcı teröristlerle ilişkilendireceği konulara dikkat çekti" ifadesini kullandı.

perry'nin türkiye ile suriye ve irak gibi bölgesel konularda beraber çalışmaya açık olduğunu söyleyen coates, ankara'nın islamcı terörist kategorisine gireceği bir eylem olup olmadığıyla ilgili olarak, "perry birçok insanın bu tanımlamayı yapabileceğini söyledi. israil'e giden gazze filosuna destek vermeleri son derece endişe vericiydi ve bence gelecekteki tüm amerikan başkanları bu durumun farkında olmalı" açıklamasını yaptı.

'türkiye önemli ülke'

coates, türkiye'nin nato üyesi olması ve asya ile avrupa arasında dayanak noktası olmak sebebiyle önemli bir ülke konumunda olduğunu da vurguladı. coates, perry'nin seçim kampanyası boyunca bu konuyu özellikle suriye ile bağlantılı olarak gündeme getirmesi gerektiğini ifade etti.

cumhuriyetçi parti'nin üçüncü ön seçimi, cumartesi günü south carolina eyaletinde yapılacak. iowa ve new hampshire eyaletlerindeki ön seçimleri eski massachusetts valisi mitt romney kazanmıştı.

perry ise ilk iki ön seçimde gerilerde kalmıştı.  

romney'e suçlama

öte yandan, programda cumhuriyetçi aday adayları arasında sert tartışmalar da yaşandı. adaylardan newt gingrich, rakiplerinden mitt romney’i, kurucuları arasında olduğu bain capital adlı yatırım ortaklığında zor duruma düşen şirketleri yok fiyatına alıp, çalışanları işten çıkarıp, bundan kazanç sağlamakla suçladı. perry de romney’den, vergi kayıtlarını açıklamasını istedi. romney, “insanlar ekonomiden anlayan bir aday arıyorsa, obama’nın karşısına çıkacak en isabetli kişi benim” şeklinde konuştu.

wasghington’dan bildiren al jazeera muhabiri john terrett, adayların romney’i zayıflatmaya odaklandıklarını aktardı.

huntsman çekildi

bu arada, eski utah valisi ve abd'nin eski pekin büyükelçisi jon huntsman, partinin bir sonraki ön seçiminin yapılacağı south carolina'da kameraların karşısına çıkarak, yarıştan çekildiğini ve adaylardan eski massachusetts valisi mitt romney'yi destekleyeceğini bildirdi.

partinin ılımlı kanadında yer alan huntsman'ın çekilme kararı ve kendisi gibi ılımlı bir cumhuriyetçi olarak nitelenen mitt romney'ye desteğinin, cumhuriyetçi parti'nin iowa ve new hampshire'daki ilk iki ön seçimini kazanarak, adaylar arasında en fazla öne çıkan isim olan romney'nin avantajına olabileceği yorumları yapılıyor.

huntsman açıklamasında, ''başkanlık için kampanyamız sona eriyor, ancak daha iyi bir amerika için kampanyamız devam ediyor. şu anda parti olarak, (abd başkanı) barack obama'yı mağlup edebilecek en iyi donanıma sahip adayın arkasında birleşmemizin zamanı olduğunu düşünüyorum. bazı konularda aramızdaki görüş ayrılıkları ve mesafeye rağmen, bu adayın eski massachusetts valisi mitt romney olduğu düşüncesindeyim'' diye konuştu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;