Latin Amerika

Peru'da sel felaketi

Güney Amerika ülkesi Peru'da sel nedeniyle can kaybı 25'e yükseldi. Salgın hastalıklardan endişe ediliyor.

güney amerika ülkesi peru, günlerce süren yoğun yağışın ardında bıraktığı sel felaketiyle boğuşuyor. en az 25 can alan selden, ülkenin 24 bölgesindeki 243 bin kişi etkilendi. 39 kişi yaralandı.

nisan ayına dek yeni su taşkınları bekleyen peru hükümeti, 60 gün olağanüstü hâl ilan etti. arama kurtarma çalışmaları için 3 bin askeri personel görevlendirildi.

kuzeydeki tumbes, piura ve lambayeque çevresinde, aralarında bir ekvator vatandaşının da olduğu 4 kişi öldü, 159 bin kişi selden etkilendi.

tarihi yerleşim yerlerinden tucume'da 100'e yakın ailenin cenazelerinin bulunduğu nişler sel sularıyla yıkıldı, cenazeler su yüzeyinde sürüklendi.

uzmanlar, pasifik okyanusu'ndaki suların küresel ısınma nedeniyle yükselerek, peru'nun kuzeyinde 'kıyısal el nino' adı verilen afete neden olduğunu açıklıyor. kuzey kıyılarında su sıcaklığının kısa sürede 6 derece yükselerek 27 santigrat dereceye vardığı ve 1998'de kasırgaya yakın miktarda yağış düştüğü belirlendi.

1998'de yaşanan el nino kasırgası ve sonrasında gelen salgın hastalıklar nedeniyle peru'da o dönem 9 bin civarı can kaybı yaşanmıştı. 

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;