IŞİD

Peşmerge ile IŞİD Rebia'da çatışıyor

Rudaw'a göre peşmerge güçleri Musul'a bağlı Rebia kasabasını IŞİD'den geri aldı. Doğan Haber Ajansı da Rebia'ya bağlı 16 köyün IŞİD'den alındığını duyurdu.

Konular: IŞİD, Irak, Ortadoğu
Konvoyun içinde yerel kiyafetler giyen az sayıdaki peşmerge birliği de bulunuyor. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

irak'ın kuzeyinden yayın yapan rudaw haber kanalına göre, peşmerge güçlerinin sabah başlattıkları operasyonda, musul’a bağlı rebia kasabası işid’den geri alındı. 

doğan haber ajansı'nın peşmerge kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde de rebia kasabasına bağlı 16 köyün işid'den geri alındığı duyuruldu. konu ile ilgili yapılan açıklamada, “suriye sınırındaki musul’ a bağlı rebia bölgesinde peşmerge güçlerimiz tarafından operasyon başlatılmış olup işid’in elinde bulunan 16 köy kurtarıldı” ifadeleri kullanıldı.

operasyona abd ve müttefiklerinden oluşan koalisyonun destek verdiğini vurgulayan peşmerge güçleri, işid mevzilerinin bombardımana tabi tutulduğunu, köylerden rebia'nın merkezine doğru çekilen işid güçlerinin de peşmerge güçleri tarafından top atışları ile vurulduğunu söyledi.

yetkililer, 33 ayrı noktadan başlatılan operasyonun kobani’ye destek amacıyla başlatıldığını ifade etti.

musul işid’in elinde

işid 10 haziran’da musul’u ele geçirdikten sonra fırat ve dicle nehirleri çevresinde de etkinliğini büyük ölçüde artırdı ve suriye ile irak arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı.

gözlemevi’ne göre suriye’de üç yıldan uzun süredir devam eden iç savaşta şu ana kadar 171 bin kişi hayatını kaybetti.

'hilafet' ilanı

işid irak'ın diyala eyaletinden suriye'nin halep kentine kadar olan geniş bir bölgede 'hilafet' ilan ettiklerini duyurmuştu.

örgüt internet üzerinden yayınladığı bir ses kaydında liderleri ebu bekir bağdadi'yi de 'halife' ve 'müslümanların lideri' ilan etti.

irak'ta belirli bölgelere hakim olan ve suriye'de de faaliyet gösteren örgüt isminin de bundan böyle 'islam devleti' olduğunu açıkladı. işid dünyadaki diğer örgütlere de çağrıda bulunarak 'hilafet' çatısı altında savaşmalarını istedi.

kaynak: al jazeera ve dha

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;