Kobani

'Peşmerge Kobani'nin düşüşünü önleyecek'

Obama'nın IŞİD koalisyonu özel temsilcisi emekli general John Allen, peşmergenin Kobani'deki Kürt güçlerine gönderdiği desteğin kasabanın düşüşünü engelleyeceğini söyledi.

Konular: IŞİD, Suriye, Ortadoğu
Kobani'ye gidecek peşmergeleri taşıyan konvoy Pazartesi günü Habur'dan Türkiye'ye girmişti. [Fotoğraf: Al Jazeera Türk - Faruk Yüce]

abd'nin işid koalisyonu özel temsilcisi emekli general john allen, kobani'de (aynul arap) irak şam islam devleti (işid) ile savaşan kürt güçlerine yapılan takviyelerin işid'in ilerleyişini durduracağını belirtti.

allen, "kobani'nin işid'in eline düşeceğini düşünmüyoruz. peşmerge güçlerinin kasabaya girişi bunu önleyecek" dedi.

irak'taki kürt yönetimi'ne bağlı peşmerge birlikleri 29 ekim çarşamba günü türkiye sınırından geçerek şanlıurfa'nın suruç ilçesine ulaşmışlardı. 

kobani'de savaşmak üzere habur sınır kapısı'ndan türkiye'ye giren peşmerge konvoyu, yol güzergahındaki sevinç gösterileri nedeniyle 20 saat sonra suruç'a ulaştı. doçka, katyuşa füzesi ve havan topunun da aralarında bulunduğu çok sayıda mühimmatın taşındığı konvoyun geçişi esnasında karşılıklı olarak yol trafiğe kapatıldı.

peşmergelerin geceyi burada geçirdikten sonra sabah saatlerinde kobani'ye girmeleri bekleniyordu.

'kobani'yi işid'den temizleyeceğiz'

konvoyda bulunan bir peşmerge, al jazeera muhabirine yaptığı açıklamada, "anlaşma sağlandığı için buradayız. bizi hem kürdistan'da hem türkiye'de sevgiyle karşıladıkları için çok teşekkür ederiz. kobani'de başımız dik olacağız" dedi. 

bir başka peşmerge ise, "halk bizi tezahüratlarla karşıladı. o nedenle geciktik. zımar ve rabia'da yaptığımız gibi kobani'de de işid'i temizleyeceğiz" diye konuştu.

peşmerge özel olarak eğitildi

peşmerge bakanı mustafa seyid kadir, kobani'ye giden peşmergelerin özel eğitilmiş askerlerden seçildiğini belirtti.

kadir, peşmerge güçlerinin, türkiye ve kobani'deki demokratik birlik partisi (pyd) yetkilileri ile abd'nin bilgisi dahilinde uyum içinde hareket edeceğini ifade etti. kadir yola çıkan güçlerin içinde acil yardım sağlık ekiplerinin de bulunduğunu kaydetti.

öso da kobani'de

anadolu ajansı’nın haberine göre, özgür suriye ordusu (öso) komutanlarından abdulcebbar akidi, öso'dan 200 kişinin işid'le savaşmak üzere kobani’ye girdiğini açıklamıştı.

doğan haber ajansı da irak bölgesel kürt yönetimi tarafından gönderilen peşmergelerden önce özgür suriye ordusu mensuplarının kobani’ye girdiğini belirtti.

ajansta yer alan habere göre, sabah erken saatlerden itibaren sınırın sıfır noktasında bulunan ve güvenlik gerekçesiyle uzun süredir boşaltılmış olan mürşitpınar mahallesi'ndeki ağaçlıklı bir alandan 10 ve 12 kişilik gruplar halinde özgür suriye ordusu mensupları yola çıktı.

sırtlarında çantaları olan değişik yaşlardaki öso mensupları, sınırdan geçerek suriye tarafına gitti. öso mensuplarının sınırı geçişi sırasında işid mensuplarının kendilerini görmesine engel olmak için eğilerek ve koşarak sınır hattına gittikleri görüldü.

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;