Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

'Peşmerge Musul operasyonuna destek verecek'

Iraklı Sünnilerin önde gelen liderlerinden, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi, Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile görüştü. Görüşmeden peşmergenin Musul'un geri alınmasına destek vermesi kararı çıktı.

Konular: Irak, Ortadoğu
Sünni Savunma Bakanı Halid Ubeydi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi Cumartesi günü peşmerge kampını ziyaret etmişti. [Fotoğraf: AA]

irak cumhurbaşkanı yardımcısı usame nuceyfi, irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) başkanı mesut barzani ile erbil'de bir araya geldi.

nuceyfi'nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, görüşmede "musul'u özgürleştirme planı, kent çevresindeki askeri kamplar ve güvenlik güçlerinin durumu" ele alındı.

açıklamaya göre iki lider görüşmede bir dizi karar aldı. kürt bölgesel yönetimi, musul'un işid'den geri alınmasında rol oynayacak askeri birliklere her türlü desteği sunacağı sözü verdi.

'intikam operasyonu yapılmayacak'

işid saflarına katılan ve yerli halka karşı şiddet olaylarına girişen çeşitli etnik ve aşiret mensuplarının mahkemeye sevk edilerek cezalandırılacağı hususu başta olmak üzere pek çok konuda nuceyfi ve barzani'nin mutabık olduğu belirtildi. açıklama şu şekilde devam etti:

"şiddet eylemlerine karışan etnik ve aşiret mensuplarının işlediği suçlardan tüm aşiret veya ait oldukları etnik yapı sorumlu tutulmayacak. şehri özgürleştirme sırasında herhangi bir intikam operasyonu yapılmayacak. musul'u kurtarma operasyonu sırasında peşmerge güçleri, askeri birlikler ve savaşan gönüllülerin arasındaki koordinasyonu musul valisi esil nuceyfi ve vilayet meclisi üyeleri sağlanacak."

cepheyi ziyaret etmişlerdi

sünni cumhurbaşkanı yardımcısı usame nuceyfi, sünni savunma bakanı halid ubeydi ve musul valisi esil nuceyfi'den oluşan heyet, kentin güver nahiyesindeki peşmerge birliğini ziyaret etmişti.

usame nuceyfi, burada yaptığı açıklamada musul ilinin işid'den kurtarılması için operasyon hazırlıklarının tamamlandığını söyledi. 

nuceyfi konuşmasında, "musul'un özgürleştirilmesi süreci başlamıştır. önce geyare nahiyesi, ardından musul vilayeti kurtarılacak. irak ordusu ve musul polisi, operasyonu başlatmak için hazırlıklarını tamamladı ve teyakkuz halindedir. şengal'in (sincar) kurtarılmasından sonra işid militanlarının cesareti kalmadı. tarihi zafer için hazırız" dedi.

nuceyfi, "musul'un özgürleştirilmesi operasyonunda görev yapacak kahraman polis ve askerlerimizin durumunu yakından izlemek üzere kampı ziyaret ettik. buradaki askerlerimiz yakında musul'u özgürleştirmek üzere eğitiliyorlar" diye konuşmuştu.

'kürt yönetimi'nin musul için ön şartı yok'

ubeydi ise, "peşmergenin, musul'u kurtarma planına dahil olmak için herhangi bir ön şart ileri sürmediğini" aktamıştı. ubeydi, savunma bakanlığı olarak peşmerge güçlerinin tüm ihtiyaçlarını temin edeceklerini belirterek, "çünkü peşmergeyi, irak savunma sisteminin bir parçası olarak görüyoruz. ayrıca son günlerde elde ettiği başarılardan dolayı peşmergeyi tebrik ediyoruz. bu zaferler, musul'un özgürleştirilmesi ve işid'ten temizlenmesi için hayati öneme sahiptir" görüşünü dile getirdi.

irak'ın ikinci büyük ili musul, 10 haziran 2014'te işid'in kontrolüne girmişti. irak ordusu ve peşmerge birlikleri, sünni arap nüfusun çoğunlukta olduğu musul ilini kurtarmak için koalisyon güçlerinin desteğinde hazırlıklarını sürdürüyor. musul çevresinde yeri gizli tutulan karargâhlarda, kurtarma operasyonunda görevlendirilecek asker ve polisler eğitiliyor. bunlar arasında daha önce musul düşerken irak ordusundan kaçan askerler de bulunuyor. yabancı askeri danışmanların da katıldığı eğitimlerde, silah kullanımı, muharebe teknikleri, yakın dövüş, her türlü arazi şartlarında ilerleme ve sokak çatışmaları alanında eğitim veriliyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;