Kobani

Peşmergenin geçişi ertelendi

IŞİD'le savaşmak üzere Suriye'nin kuzeyindeki Kobani'ye gidecek olan 150 peşmergenin geçişi ertelendi. Rudaw haber kanalına göre, ertelemenin sebebi Türkiye ile çözülmeyi bekleyen teknik konular.

Söz konusu operasyon, Irak ordusu, Şii milisler ve peşmergenin IŞİD’e karşı şu ana kadar düzenlediği en büyük operasyon oldu. [Fotoğraf: Al Jazeera-İlker Taş]

al jazeera türk'ün ulaştığı bilgiye göre, ağır silahlı 155 kişilik peşmerge gücü kobani'ye pazartesi ya da salı günü geçecek. irak'ın kuzeyinden yayın yapan televizyon kanalı rudaw'a göre ise, peşmergenin türkiye üzerinden kobani'ye geçişinin ertelenmesinin sebebi türkiye ile henüz çözülemeyen bazı 'teknik' konular. 

rudaw'a göre, peşmergenin elindeki ağır silahları bölgede işid'e karşı savaşan ypg güçlerine vermemesi konusunda abd ve türkiye'ye garanti verildi. 

kürt bölgesel yönetimi'nden bir yetkiliye göre, peşmergeler kürt yönetimi başkanı mesut barzani'nin kardeşi sihad barzani tarafından komuta edilecek. kürt yönetimi yetkilisi, peşmergenin irak'tan ayrılmasından önce birkaç konunun daha çözülmesinin beklendiğini söyledi.

'peşmerge en geç salıya kadar kobani'de'

al jazeera türk’ün sorularını yanıtlayan peşmerge sözcüsü helgurt hikmet, kobani'ye gidecek peşmerge gücün 155 kişiden oluşacağını ve peşmergelerin karayoluyla gideceğini söylemişti.

“biz hazırlığımızı tamamladık, gelecek hafta peşmerge gücü yola çıkıyor. tam günü belirtemiyoruz, çünkü o gün gelir, bir aksilik çıkarsa ve gidemezsek olmaz. önemli olan bu güç yola çıkıyor ve gelecek hafta başında, en geç hafta içinde yola çıkacak. salıya kadar oraya ulaşmış olacak. 155 kişilik bir ekiptir ve karayoluyla gidecekler. tam olarak nereden gideceklerini söyleyemem."

hem eğitecekler hem savaşacaklar

hikmet ağır silah uzmanlarından oluşan gücün yeterli olduğu görüşünde.

“bu gücün adı ‘isnat gücü’dür ve bu güçte hafif silah yoktur, hepsinin ağır silahları var. silahların ne olduğunu ve çeşitlerini söyleyemem ama ağır silahlardır. bu grup ağır silah eğitimi gören bir gruptur ve uzmanlardır. onlar orada eğitim verebilir, temel görevi rojava’ya hizmet etmektir. biz daha fazla göndermek istiyorduk ama onlar bu kadar istedi. onlar ağır silah istediler, bunun için fazla bir güç istemiyorlar.. göndereceğimiz her silahı kullanmak için iki, üç kişi yeter. bu yüzden fazla güce ihtiyaç yoktur.” 

'türkiye'ye müteşekkiriz'

 peşmerge sözcüsü helgurt hikmet, türkiye’nin sorun yarattığı iddialarının ise doğru olmadığını ifade etti. hikmet, peşmergelerin kendi kıyafetleri ile gideceklerini de sözlerine ekledi.  

“türkiye ile herhangi bir problem yoktur . iyi ilişkilerimiz var bu konuda, türkiye bize yardım etmek istiyor. hiçbir problemimiz yoktur, bize yardım etmeye hazırdır. bu konu (sivil kıyafetle geçme konusu) hiçbir zaman günedeme gelmedi. eğer bazı şartları olursa da bunu anlayışla karşılarız. önemli olan türkiye yardım için hazırdır ve o güç kobani’ye kadar ulaşması için yardımcı olacaklar. hatta başka bazı konularda bize yardım etmeye hazır ama o konuların içeriğini şimdi açıklayamam.”

işid'in suriye'nin türkiye sınırındaki kürt kasabası kobani'ye yönelik saldırıları 16 eylül'de başladı. bir süredir abd öncülüğündeki koalisyon güçleri havadan kobani ve çevresindeki işid hedeflerini vuruyor.

kaynak: al jazeera ve rudaw

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;