Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

Peşmergenin maaşı ABD'den

ABD ile Irak Kürk Bölgesel Yönetimi arasında imzalanan askeri protokolün ardından konuşan IKBY Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Yaver, "Musul'u kurtarma operasyonuna katılacak Peşmerge güçlerinin maaşları bu aydan sonra ABD'den gönderilecek bütçeden ödenecek" dedi.

Askeri protokol iki ülkenin yetkilileri tarafından 12 Temmuz’da Erbil'de imzalanmıştı. [Fotoğraf: Reuters]

irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) peşmerge bakanlığı genel sekreteri cabbar yaver, abd ile ikby arasında imzalanan askeri protokol, musul operasyonuna peşmerge'nin katılımı ve işid sonrasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

yaver, musul'u işid'ten kurtarma operasyonuna katılacak peşmerge güçlerinin maaşlarının abd'nin göndereceği bütçeden karşılanacağını açıkladı:

"musul'u kurtarma operasyonuna katılacak peşmerge güçlerinin maaşları bu aydan sonra abd'den gönderilecek bütçeden ödenecek. abd tarafından ilk etapta maaşların ve diğer savaş masraflarının ödenmesi için 415 milyon dolarlık bir bütçe gönderilecek. bu sistem üzerinden peşmerge maaşlarının ödenmesine devam edilecek."

yaver, işid ile mücadele sona erene kadar abd'nin yardıma devam edeceğini aktardı.

bağdat ile erbil arasındaki bütçe sorunu ve bölgenin tek gelir kaynağı olan petrol fiyatlarındaki ciddi düşüşten dolayı ikby'nin uzun süredir ekonomik kriz yaşadığını belirten yaver, peşmerge güçlerinin maaşlarının ödenmesi ve savaş masraflarının karşılanmasında zorluk çektiklerini ifade etti.

‘operasyona 50 bin peşmerge katılacak’

musul kent merkezine düzenlenecek operasyon hakkında da bilgi veren peşmerge bakanlığı genel sekreteri, harekâta yaklaşık 50 bin kişilik güçle katılacaklarını belirterek şöyle konuştu:

"güçlerimiz, musul ovasını üç koldan kontrol altına almış durumda. peşmerge'nin o bölgelerde yaklaşık 40 ila 50 bine yakın gücü var. kent merkezinin nasıl geri alınacağına dair henüz bir plan ortada yok, ancak güçlerimiz konuşlandıkları bölgelerden müdahalede bulunacak. yani batı, kuzey ve doğu yakasından kentin merkezine girecekler. orada ne kadar ilerleyeceğimize ise irak merkezi hükümetiyle yapılacak toplantı ve görüşmelerden sonra karar verilecek.

‘peşmerge kent merkezinde kalmayacak’

bizim tercihimiz, operasyona katılıp kent merkezinin girişine kadar ilerlemektir. ancak, sürecin gerekliliğinden dolayı irak merkezi hükümetine bağlı güvenlik güçleriyle kent merkezine girsek dahi daeş'ten kurtarıldıktan sonra alınan yerleri oradaki polis ve asayiş güçlerine teslim edip eski noktalarımıza döneceğiz. peşmerge (musul) kent merkezinde kalmayacaktır."

işid, haziran 2014'ten bu yana irak'ın ikinci büyük kenti musul'u elinde tutuyor. musul'u kurtarma operasyonuna irak ordusu ve peşmerge birliklerinin yanı sıra haşdi vatani (gönüllü sünni güçler) unsurları ve haşdi şabi'ye (gönüllü şii milisler) bağlı aşiret güçlerinin katılması bekleniyor. uluslararası koalisyon güçlerinin de operasyona havadan destek vermesi öngörülüyor.

abd ile ikby arasında musul'un işid'ten kurtarılmasına ilişkin daha kapsamlı iş birliğini öngören askeri protokol iki ülkenin yetkilileri tarafından dün erbil'de imzalanmıştı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;