Ekonomi

‘Petrol fiyatları enflasyonu düşürüyor’

Merkez Bankası Başkanı Başçı, petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyona olumlu katkı yaptığını söyledi. Başçı, yıl sonu enflasyon tahminini ise yüzde 8,9 olarak açıkladı.

Konular: Piyasalar

merkez bankası başkanı erdem başçı, 2015 yılı para ve kur politikası ile ilgili bir sunum yaptı.

başçı, 2017 enflasyon hedeflerinin yüzde 5 olduğunu söyleyerek, “mevcut şartlar 2015 için yüzde 6,2'lik enflasyon tahmininin de altında gerçekleşme olabileceğine işaret ediyor. önümüzdeki yıl enflasyonun yüzde 5'e yakın bir seviyede gerçekleşmesi mümkün” açıklamasını yaptı.

enflasyonun 2015 yılı boyunca kademeli bir düşüş sergilemesinin amaçlandığını ifade eden başçı, “petrol fiyatı başta olmak üzere tüm emtialarda önemli düşüş gerçekleşti, bu enflasyonu düşürücü bir faktör. petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüş 0,4-0,5 puan enflasyonu düşürücü etki getiriyor. bunu fırsat bilip enflasyonu yüzde 5'e düşürmek için çaba sarf etmemiz gerekiyor" dedi. 

merkez bankası başkanı başçı, enflasyonda 2015 yılında kademeli düşüş yaşanacağını, 2015 sonunda beklentinin yüzde 6,6 olduğunu söyledi.

enflasyon için yıl sonu öngörülerinin yüzde 8,9 olduğunu belirten başçı, "ilk intibamız yıl sonunda yüzde 8,9'un da altında olabileceği yönünde" dedi.

‘tl’deki dalgalanma önemli değil’

merkez bankası başkanı erdem başçı, "tl'nin değerindeki bugünkü oynaklıklar önemli değil, bunlar dalgalanmalardır. tl'nin sağlam durmasını asıl belirleyen şey tl varlık arzıdır. orada da 'basiretli borçlanma' diyoruz. basiretli borçlanma olursa endişe etmemize gerek kalmaz" dedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;