Türkiye

Petrol tercihi Irak'a kaydı

Türkiye'nin ham petrol ithalatında İran’ın ve Rusya’nın payları düşerken, Irak’ın payı ise yüzde 19’dan yüzde 32’ye çıktı.

Konular: Ekonomi

Haberin Öne Çıkanları

Petrol üretimi yüzde 11

Motorin satışı arttı

Benzin satışı azaldı

türkiye'nin ham petrol ithalatında geçen yılki ilk tercihi irak oldu. ham petrol ithalatında iran’ın payı yüzde 39’dan yüzde 28’e, rusya’nın payı yüzde 11’den yüzde 8’e düştü. irak’ın payı ise yüzde 19’dan yüzde 32’ye çıktı.

türkiye 2013'te ayrıca suudi arabistan, kazakistan ve libya'dan da petrol ithalatı yaptı, ham petrolün yaklaşık yüzde 11’lik kısmı yerli üretimden karşıladı. 

enerji piyasası sektör raporu (epdk), 2013 petrol piyasası sektör raporu'na ilişkin açıklama yaptı. açıklamaya göre, faaliyette olan rafinerici lisansı sahiplerinin işledikleri ham petrol miktarları ile rafineri kapasiteleri dikkate alındığında, rafinerilerin kapasite kullanım oranları 2012'de yüzde 78,7'yken, 2013'te yüzde 75,1 olarak gerçekleşti.

rafinerici lisansı sahipleri tarafından geçen yıl 18,55 milyon ton ham petrol ithal edildi, 2,09 milyon ton ham petrol ise yerli üretimden sağlandı. kapasite kullanım oranındaki düşüşe paralel olarak toplam ham petrol temininde de geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde dört azalma gerçekleşti.

motorin satışı arttı, benzin azaldı

dağıtıcı lisansı sahiplerinin toplam akaryakıt satışları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 5,1 artış gösterdi. dağıtıcı lisansı sahiplerinin motorin satışları yüzde 6,9 arttı; benzin türleri satışları yüzde 0,3, fuel oil türleri satışları yüzde 23 azaldı.

serbest kullanıcılara yapılan satış miktarı 2012'de 1,08 milyon tonken 2013'te 0,85 milyon ton olarak gerçekleşti. satışların yaklaşık yüzde 72’si motorin türleri satışlardan oluştu.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;