Ekonomi

Petrolde fiyat savaşı

Petrol varil fiyatları bu yılın başında 105 dolarken, bugün 85 dolara geriledi. Houston Üniversitesi enerji ekonomisti Hirs, en ucuz üretimi yapan Suudi Arabistan’ın, diğer tüm üreticilere karşı 'fiyat savaşı' açabileceğini söyledi.

Konular: Küresel ekonomi

düşen ham petrol fiyatları karşısında, varil başına en ucuz petrolü üreten suudi arabistan'ın üretimini artırarak pazar payını koruması ve diğer tüm petrol üreticilerine karşı ''fiyat savaşı'' açabileceği öngörülüyor.

petrol fiyatları, amerikan dolarındaki yükseliş, petrol arzındaki artış, asya ülkelerindeki büyümenin yavaşlaması ve avrupa piyasalarının zayıf performansları nedeniyle 4 yılın en düşük seviyesine inerek 85 dolarda seyrediyor.

en düşük maliyet

abd'deki houston üniversitesi enerji ekonomisti ed hirs, suudi arabistan'ın dünyada varil başına en düşük maliyet ile petrol üreten ülke olduğu için, diğer tüm petrol üreticilerine karşı ''fiyat savaşı'' açabileceğini söyledi.

hirs, suudi arabistan'ın azalan petrol fiyatlarına karşılık üretimini artırarak petrol satışlarından elde ettiği satın alma gücünü koruyacağını belirterek amerikan dolarındaki yükselişin de bu duruma olumlu katkıda bulunacağını vurguladı.

opec ne diyecek?

washington'daki amerikan güvenlik projesi adlı düşünce kuruluşunun enerji uzmanı andrew holland, suudi arabistan'ın petrol piyasasındaki payını korumak için petrol üretimini artıracağını ifade etti.

holland, şunları kaydetti:

"suudi arabistan, fiyatları yükseltmek için üretimi azaltmak yerine üretimi artırarak piyasadaki payını korumak istiyor. asıl soru, petrol ihraç eden ülkeler örgütü (opec) ülkelerinin bu duruma nasıl yaklaşacağı. venezuella ve iran, düşen petrol fiyatlarını yükseltmek istiyor. en nihayetinde, suudi arabistan petrol fiyatlarının hangi seviyede olacağını belirleyen ülke olacak. çünkü en büyük rezervlere sahip. kaybedecek veya kazanacak çok şeyi var."

suudi arabistan'ın riyad merkezli jadwa yatırım araştırma başkanı fahad al-turki ise herhangi bir fiyat savaşının olmadığını, fiyatlarındaki düşüşün piyasa dinamikleri ve arz artışına bağlı olduğunu dile getirdi. turki, önümüzdeki aylarda fiyatların artacağını, 2015'te ortalama 100-105 dolara kadar çıkacağını söyledi.

iran tepki göstermişti

geçtiğmiiz hafta iran, suudi arabistan'ın asya piyasalarında ucuz petrol satışını eleştirerek petrol fiyatları üzerinde bir yarışa girmeyeceğini duyurmuştu.

mehr haber ajansı'nın haberine göre, iran milli petrol şirketi, dünya piyasalarında ham petrol fiyatlarının düşmesi ile birlikte petrol ihraç eden ülkeler örgütü'nün (opec) en büyük petrol üreticisi ve ihracatçısı olan suudi arabistan'ın, dünya piyasalarında petrol fiyatlarını varil başına bir dolar azaltmasına tepki göstermişti.

iran milli petrol şirketi yetkilisi, amerika birleşik devletleri'nin (abd) küresel enerji pazarı uzmanlarının, "suudi arabistan, petrol rezervlerini aşırı derecede kullanarak dünya petrol fiyatlarını düşürmeye çalışıldığını, petrol fiyatlarının düşürülmesiyle beyaz saray'ın kremlin'i daha fazla mali baskıya uğrattığı" değerlendirmelerini hatırlatarak, bu nedenle suudi arabistan ve abd'nin ortak petrol arıtma şirketi aramco'nun, asya piyasalarında başlatılan petrol fiyatları düşüşünü gündeme koyduğunu söylemişti.

kaynak: anadolu ajansı ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;