Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

'Petrolde inisiyatifi Bağdat'a bırakmayız'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, anayasal hakları olan petrol meselesinde geri adım atmayacaklarını ve kontrolü Bağdat hükümetinin inisiyatifine bırakmayacaklarını belirtti.

Konular: Ortadoğu
İbadi, İKYB yönetimini anlaşmalara uymamakla suçlamıştı. [Fotoğraf: AP-Arşiv]

neçirvan barzani, başbakanlık konutunda yerel medya organlarının yöneticileriyle bir araya geldi. barzani, görüşmede, erbil-bağdat arasındaki petrol sevkiyatı sorunu, irak'ın 2015 bütçesi ve bağdat tarafından gönderilmeyen memur maaşlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. toplantıda başbakan yardımcısı kubat talabani, ekonomi ve maliye bakanı rebaz muhammet hamlan, doğal kaynaklar bakanı aşti hawrami ve planlama bakanı ali sindi de hazır bulundu.

‘yasal hakkımızı kullanıyoruz’

ikby hükümetinin internet sitesi, toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada, barzani’nin kürdistan bölgesinin 2 aralık 2014 tarihinde erbil-bağdat arasında varılan anlaşmaya uymadığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu söylediğini aktardı.  barzani, ‘kürdistan bölgesinin petrol siyaseti, irak anayasası'nın kanunlarına göre belirlenir. petrol meselesinde tamamen anayasal hakkımızı kullanıyoruz. bu anlamda anayasal hakkımızdan feragat etmemiz söz konusu olamaz. petrolün kontrolünü hiçbir şekilde federal hükümetin inisiyatifine bırakamayız. kürdistan bölgesi olarak bütün sorunlarımızı diyalog ve karşılıklı anlayış üzerinden çözmek istiyoruz’ şeklinde konuştu.

‘kürdistan bölgesi başka çareler aramak zorunda kalacaktır’

erbil-bağdat petrol anlaşmasıyla ilgili bazı teknik aksaklıklar olabileceğini ifade eden barzani, ‘bölgesel hükümet olarak anlaşmaya sonuna kadar bağlıyız. son nefesimize kadar bağdat ile olan bütün sorunları ve anlaşmazlıkları bir çözüme kavuşturmak istiyoruz. çünkü kürdistan bölgesinin önceliği, irak hükümetiyle olan sorunlarını çözmek ve 2015 bütçesinin uygulanmasını sağlamaktır. bu durumun çözülmesi kürdistan bölgesinin olduğu gibi bütün irak'ın da çıkarınadır. ancak şunu da söylemeliyiz ki; şayet irak anlaşmaya bağlı kalmaz ve bütçe yasasını uygulamazsa kürdistan bölgesi başka çareler aramak zorunda kalacaktır’ değerlendirmesinde bulundu.

‘her zaman bağdat'a gitmeye hazırız’

karşılıklı diyalog ve anlayıştan yana olduklarını dile getiren barzani şunları kaydetti:

‘sadece petrol meselesinde değil, ticari, ekonomik, güvenlik, askeri ve diğer bütün konularda bağdat ile bir anlaşmaya varabilmek bizim için son derece önemlidir. her zaman bağdat'a gitmeye ve bütün sorunlar için çözüm yolları bulmaya hazırız. aynı şekilde müzakerelerden de kaçmadık.’

başbakan yardımcısı talabani de, kürt hükümetinin mali kriz, 'terörle mücadele', sığınmacılara yönelik yardımlar ve memur maaşlarıyla ilgili hazırladığı planın başarılı olacağını ifade etti.

doğal kaynaklar bakanı hawrami ise yapılan petrol anlaşmasıyla ilgili ‘kürdistan hükümeti, anlaşmaya bağlıdır. şu ana kadar anlaşmada belirlenen petrol miktarı günlük olarak gönderiliyor. bazen teknik arızalar nedeniyle belirlenen miktara ulaşılmıyor. ancak iki tarafın üzerinde anlaştığı petrol miktarı günlük olarak gönderilecektir’ bilgisini paylaştı.

ibadi, ikby hükümetini suçlamıştı

neçirvan barzani’nin açıklamaları, irak başbakanı haydar ibadi'nin, pazar günü medya mensuplarıyla buluşup, petrol sevkiyatı, ekonomik kriz ve ülkedeki güvenlik durumuyla ilgili açıklamalar yapmasından sonra geldi.

irak başbakanı ibadi, bağdat merkezli medya kuruluşlarının idarecileriyle yaptığı söyleşide, ikby hükümetini varılan anlaşmaya uymamakla suçlamış ve bölgesel yönetim, eski petrol fiyatlarına göre hisse talebinde bulunuyor bu da mümkün değil’ demişti.

irak kürt bölgesel yönetimi başbakanı neçirvan barzani, 17 şubat’ta yaptığı açıklamada, mali kriz içinde olan merkezi hükümetin bütçedeki paylarını gönderemediğini ama durumu anladıklarını ve anlaşmaya bağlı kalacaklarını söylemişti.

erbil ile bağdat arasında 2 aralık 2014 tarihinde yapılan anlaşmaya göre, kürt bölgesi kerkük petrolü de dahil günlük 550 bin varili türkiye'nin ceyhan limanı'na gönderecek. belirlenen petrolün 300 bin varili kerkük petrolü ve geri kalan 250 ise kürdistan topraklarındaki petrol yataklarından ihraç edilecek. irak hükümeti ise erbil'in bütçeden yüzde 17'lik payını ödeyecek. bunun yanında ikby, irak bütçesinden aldığı payının yanında peşmerge güçleriyle memur maaşları için de ödenek tahsis edilmesi konusunda ısrarcı olmuş ve bu isteği bağdat yönetimince yerine getirilmişti.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;