Bilim-Teknoloji

‘Philae 2015’te uykusundan kalkacak’

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına indikten sonra uyku moduna giren Philae uzay aracının kısa süre sonra keşiflere devam edebileceğini duyurdu.

Konular: Bilim-Teknoloji
Philae keşif aracının üzerinde 10 gözlem ve deney donanımı bulunuyor. [Fotoğraf: ESA]

67p kuyrukluyıldızına gerçekleştirdiği tarihi inişte planlanan bölgeye inemediği için yeterince güneş ışını alamayan ve bataryalarındaki enerji tükenen philae, 2015'te görevine kaldığı yerden devam edebilir.

esa, philae'nin kuyrukluyıldız üzerinde yer aldığı konumun yakın zamanda güneş ışınlarının etkisi altına gireceğini ve uzay aracının güneş panelleriyle gereken enerjiyi toplayabileceğini açıkladı.

amerikan jeofizik birliği toplantısında açıklama yapan philae baş mühendisi jean-pierre bibring, 'philae'nin uykusundan kalkma ihtimalinin güneş'in hareketine bağlı olduğunu ve uzay aracının mart-nisan 2015'te uyku modundan çıkabileceğini' belirtti.

esa, rosetta'nın osiris kamerasıyla 67p kuyrukluyıldızının sürekli fotoğraflandığını ancak philae'nin tam olarak nereye indiğinin halen kesin olmadığını açıkladı. bibring, buna rağmen iyimser olduklarını ve uzayın dondurucu soğuklarına dayanabilecek güçte olan philae'nin yeterli enerjiyi topladığı zaman 10 cihazıyla gözlem ve analizlere devam edebileceğini söyledi.

Philae, 67P'nin çekirdeğinde indiği noktada yer alan yamaca ait bu fotoğrafı gönderdi.
[[Fotoğraf: ESA/Rosetta/Philae/CIVA]]

indiği yer avantaj sağlayabilir

rosetta uzay aracından 12 kasım tarihinde bırakılan philae, iniş planlandığı gibi gitmediği için kuyrukluyıldıza üç denemede inebilmişti. hedeflenen noktadan sürüklünen uzay aracı, bir kaya bloğunun gölgesi altında durabilmiş ve enerjisinin neredeyse tamamını üç günden kısa sürede tüketerek uyku moduna geçmişti. philae, uyku moduna geçmede önce kuyrukluyıldızda fotoğraf çekmeyi ve sondaj yapmayı başararak elde ettiği tüm verileri dünya'ya göndermişti.

space.com'a konuşan bibring, "inceleme şansı bulduğumuz materyal tek kelimeyle inanılmaz... buzlu materyalde her zaman bulmak istediğimiz organik bileşenlerin izine rastladık" ifadesini kullandı.

67p kuyrukluyıldızı, ağustos 2015'te güneş'e en yakın olduğu yaklaşık 130 milyon kilometre mesafeye gelecek. yüzeyinde artacak olan sıcaklık nedeniyle, philae'nin en fazla mart-nisan aylarına kadar çalışabileceği düşünülmesine rağmen, uzay aracının indiği gölge alanın bu süreyi uzatabileceği belirtildi.

67p'den 6 kilometre mesafede takibine devam eden rosetta ise 2015 sonuna kadar kuyrukluyıldızı gözlemlemeye devam edecek.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;