Bilim-Teknoloji

Philae ilk fotoğrafı gönderdi

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), tarihi inişin ardından 67P kuyrukluyıldızı üzerinde konumlanan Philae keşif aracının ilk fotoğraflarını sundu. İlk gün sunulan veriler, Philae'nin inişte sorunlar yaşadığını ortaya koydu.

Konular: Bilim-Teknoloji

dünya'dan 510 milyon kilometre ötedeki 67p/churyumov–gerasimenko kuyrukluyıldızına dün tsi 18.03'te başarıyla inen philae keşif aracının, 4 kilometrelik buzul gök cismi üzerindeki ilk fotoğrafları kamuoyuna sunuldu.

tarihte ilk kez insan yapımı bir aracı bir kuyrukluyıldız üzerine indirmeyi başaran esa, dün gerçekleşen inişin ardından philae'nin bugünkü durumu hakkında bilgiler de verdi. verilen detaylar, buzdolabı büyüklüğündeki 100 kilo ağırlığındaki keşif aracının konumunu sağlamakta zorluklar yaşadığını ortaya koydu.

telemetri verilerine göre, iniş esnasında zıpkınları planlandığı gibi ateşlenmeyen philae, bir kez geri sektikten sonra yere inebildi. bir ayağı yere tam oturmayan ve paralel konum elde edemediği belirtilen philae, daha sonra konumunu düzeltmeyi başardı.

esa tarafından bugün tsi 12.39'da yayımlanan fotoğrafta, kuyrukluyıldız üzerindeki philae'nin görüntüsü sunuldu. fotoğraf, keşif aracı üzerindeki civa kamerası tarafından çekildi:

Philae bulunduğu konumda yeteri kadar Güneş ışını alamıyor.
[[Fotoğraf: ESA]]

rosetta'nın nerede olduğunu görmek için tıklayın.

ilk panorama hazır

planetary society sitesinde yer alan bilgiye göre, philae'nin civa kamerasında da sorun yaşandı. dünya'ya gönderilen ilk fotoğraflarda siyah çizgiler belirdi. iniş esnasında sorunsuz çalışan kameranın nasıl bir sorun yaşadığı bilinmiyor.

ilk günü ciddi bir sorun yaşamadan atlatan philae, ilk görevinde iniş yeri olan agilkia'nın panoramasını hazırladı. bir kısmı 3d olacak panoramanın hazırlandığı süreçte, philae'nin altında yer alan rolis (rosetta iniş görüntüleme sistemi) yerin fotoğraflarını çekecek. görevin sonraki aşamasında matkabını devreye sokacak olan philae, 23 cm derine inen sondajlar gerçekleştirecek. elde edilen materyal, keşif aracının üzerindeki laboratuvarda analiz edilecek.

Philae'nin hazırladığı ilk panorama.
[[Fotoğraf: ESA]]

esa, bir sorun çıkmadığı sürece ilk görevin 2.5 günde tamamlanacağını duyurdu. görevleri esnasında philae'nin güneş panellerinin gölgede kalmaması ve tozla bloke edilmemesi büyük önem taşıyor.

esa, telemetri verilerinin keşif aracının yüzeyle temas halinde olduğunu gösterdiğini belirtti. zıpkın ve iticilere ait verilerini analize devam eden esa, bu donanımlarda sorun olabileceğini ifade etti.

philae, mart 2015'e dek sürmesi beklenen görevi boyunca rolis'in dışında civa (kuyrukluyıldız çekirdeği kızılötesi ve analizi) kamerasıyla da panoramalar hazırlayacak.

ROLIS kamerası Agilkia adlı iniş noktasının detaylı görüntülerini elde etti.
[[Fotoğraf: ESA]]

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;