PKK

'PKK değil PYD yaptı'

Başbakan Erdoğan Suriye sınırında üç askerin şehit olduğu saldırıyı PKK’nın değil PYD’nin yaptığını söyledi.

başbakan, fatih camii'nde kıldığı bayram namazı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

erdoğan’a bir gazetecinin “üç askerimiz şehit oldu. tsk, pkk'nın yaptığını açıkladı. yorumunuz nedir?” sorusu üzerine şunları söyledi;

“pkk mı, yoksa pyd mi? orada bir yanlışınız var. benim bildiğim pyd diye açıklandı. kuzey suriye'de pyd ile işid arasında yapılan bir mücadele var. bu mücadele neticesinde sızma gayreti içerisinde olanların askerlerimize karşı böyle bir saldırısı oldu. bizden üç şehit olurken, karşı taraftan altı terörist etkisiz hale getirildi.”

ceylanpınar’da gerçekleşen saldırı sonra pkk yazılı bir açıklama ile olayı üstlenmişti. genelkurmay başkanlığı ise saldırıyı yapanlar için 'pyd/pkk' ifadesini kullanmıştı. pyd, pkk’nın suriye’deki kolu.

gülen cemaati'ne soruşturma

başbakan erdoğan yasadışı dinlemelerle ilgili soruşturma hakkındaki soruları da yanıtladı. "başlayan süreç daha da yoğun bir şekilde devam edecek. geriye adım atmak söz konusu değil. bu bizim ulusal güvenliğimizi tehdit eden bir konuydu" dedi.

erdoğan gözaltına alınan polislere destek için adliyeye gelen bağımsız milletvekillerinin nezarethaneye girip içerdekilerle fotoğraf çektirmesini eleştirdi. "yasa dinlemeden adliye saraylarının içine girerek resim çektiriyorlar. anayasamızın 138. maddesi çok açıktır. yargı mensuplarını baskı altına alamazsınız. bağımsız milletvekillerinin gidip onların yanında poz vermesi kimin ne olduğunu da gösterdi" diye konuştu.  

başbakan, gözaltındaki polislerin bazılarında cep telefonu olduğunu öğrendiklerini, bunun hakkında işlem yapılacağını söyledi. 

gazze'de ateşkes çabaları

başbakan erdoğan, gazze'deki ateşkes görüşmelerinde israil'in tutumunu eleştirdi:
"israil devamlı hava değiştiriyor. hamas da doğrusu bunlara tabii inanmıyor. diyor ki, 'hem ateşkes imzalayalım diyorsunuz, ateşkesi ilan ediyoruz'. ateşkes ilan edildikten sonra tekrar israil bakıyorsunuz saldırılarını devam ettiriyor." 
 
erdoğan bir hafta ateşkes ilan edilmesini ve bu bir haftada gazze'ye insani yardımda bulunulmasını kendisinin talep ettiğini, israil'in bu öneriye başta sıcak baksa da daha sonra 24 saatlik dilimler halinde ateşkes uygulandığını söyledi.
 
başbakan ülkesinin ateşkes sağlanması için girişimlerini şu sözlerle anlattı:
 
"dışişleri bakanım son üç gündür doha'daydı. oradan paris'e geçtiler. bu görüşmelere devam ettiler. onun öncesinde milli istihbarat teşkilatımın müsteşarı oralardaydı. yine üç, dört, beş gün oralardaki çalışmalara iştirak ettiler. yani sürekli olarak biz irtibat halindeyiz, görüşüyoruz. temennim odur ki, inşallah birkaç gün içerisinde bu ateşkes sağlıklı bir şekilde sağlanır ve böylece buradaki ölümler son bulur."
 
işid'in elindeki türkler

erdoğan, musul'da 11 haziran'dan bu yana işid tarafından alıkonulan 49 konsolosluk personeli ve yakınlarının durumu hakkında da şunları söyledi:  

"anbean orayla ilgili takibimiz devam ediyor. ancak biz oradaki bu kardeşlerimizi sağ salim kurtarmak için belli hassasiyetleri gözeterek, bunu devam ettiriyoruz. eğer bu hassasiyetleri kaybedersek, bu kardeşlerimizin başına herhangi bir şey gelebilir. hassasiyetimiz ondandır, gecikme ondandır. atılması gereken son adım noktasında sabırlıyız."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;