PKK

'PKK derhal elini tetikten çekmeli'

Selahattin Demirtaş, PKK’ya ve hükümete seslendi ve “PKK derhal elini tetikten çekmeli. Hükümet bir an evvel diyalog için hazır olduğunu beyan etmelidir” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş [Fotoğraf: AA]

hdp eş genel bşkanı selahattin demirtaş van’da yaptığı konuşmada, pkk’ya ve hükümete seslendi ve “pkk derhal elini tetikten çekmeli, tahkim edilmiş ateşkese uyacağını ilan etmeli. hükümet derhal askeri operasyon seçeneğini bir kenara bırakmalı ve bir an evvel diyalog için hazır olduğunu beyan etmelidir.” dedi.

pkk’ya “derhal elini tetikten çek” çağrısı

demirtaş pkk’dan eylemlerine son verme, hükümete ise diyalog beyanı talebinde bulundu ve şunları söyledi:

“bugün iki tarafa da sesleniyoruz. pkk derhal elini tetikten çekmeli, tahkim edilmiş ateşkese uyacağını ilan etmeli. hükümet derhal askeri operasyon seçeneğini bir kenara bırakmalı ve bir an evvel diyalog için hazır olduğunu beyan etmelidir. koalisyon kurulur ya da kurulmaz ama barış acildir. sayın davutoğlu bunu sizden talep etmiyoruz, bunu yapmaya mecbursunuz. gerçek iş yapıyoruz, sonuç almak istiyoruz. bekliyoruz, somut adımlar atılsın istiyoruz. bir hdp'li ve bir mhp'li el ele verip sokağa çıksın. iktidar uğruna türkiye'yi ateşe atmalarına izin vermeyeceğiz.”

hükümet nevruz çağrısının gerçekleşmesini isiyor

hükümet, pkk'ya yönelik operasyonların durdurulması ve müzakerelere yeniden başlanabilmesi için pkk'nın silahlı unsurlarının ülke dışına çıkmasını ve tam eylemsizliğe geçmesini şart koşuyor.

pkk lideri abdullah öcalan 21 mart 2013 nevruzu'nda silahlı mücadelenin sona erdiğini ilan etmiş, bütün pkk unsurlarının ülke dışına çıkmasını istemiş, o yıl mayıs ayında başlayan çıkışlar gezi parkı sürecinde yine öcalan'ın talimatıyla durdurulmuştu.

kandil çıkan pkk unsurlarını daha sonra türkiye'ye geri gönderdiklerini açıklamıştı.

“bu hafta, bugün yarın önemli gelişmeler olabilir”

selahattin demirtaş konuşmasında bu hafta önemli gelişmeler olabileceğini savundu ve baraj altında kalmayı umursamadıklarını söyledi:

“neye dayanarak söylüyorum, halkın barış isteğine güvenerek söylüyorum. annelerden babalardan rica ediyorum, ömrünüzü bu çocuklar için harcıyorsunuz, bulunduğunuz her yerde sesinizi yükseltin. halk talimat verirse siyasetçiler onun gereğini yapmak zorunda kalırlar. barış için elimizden ne geliyorsa gece gündüz bu çabanın içindeyiz. ak parti ve mhp diyalog çağrılarımızı vatan hainliği olarak ilan ediyorlar. böyle bir saçmalık olabilir mi? vatanseverlikleri çakma. bunlar çin malı milliyetçilerdir. dünyanın en çakma milliyetçileri maalesef türkiye'dedir. türkiye'nin yüzde 80'i barış istiyor. biz de barış için çalışacağız. tek derdimiz oy olsaydı, ak parti'yi geriletmek olsaydı yerimizde otururduk. savaş politikası ak parti'yi bitirir. bizim için önemli olan kanın durmasıdır. baraj altında da kalabiliriz.”

bahçeli’ye “aşağılık politika” suçlaması

demirtaş, mhp genel başkanı devle bahçeli’nin “boğazlarda viski içip hdp’ye oy veren şerefsizler” sözünü ise “aşağılık politika” olarak tanımladı:

“ben çıksam, ‘şu partiye oy verenler şerefsiz' desem ne olur bir düşünün. biz bu ülkedeki herkesi hangi partiye oy verirse versin seviyoruz. her partiye oy veren insan onurludur, şereflidir. oy verdiği partiye göre şerefsizlikle suçlayan aşağılık bir politikayı savunmadık.”

“hedefimiz iktidar”

demirtaş, partisinin bundan sonraki hedefinin iktidar olmak olduğunu söyledi:

“bilsem ki; bugün barış gelecek benim siyaseti bırakmamla, bugün bırakırım. hdp ile uğraşarak, baraj altında bırakıp, beleş milletvekillikleri istiyorlar. artık muhalafet gibi düşünmeyeceğiz. artık ilk hedefimiz iktidardır. artık biz yüzde 13 ile yetinmeyeceğiz. bu bizim açımızdan kesinlikle gerçekleşebilir bir hedeftir. bizi baraj altında bırakmak isteyenleri türkiye toplumu öyle mahcup edecek ki…”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;