Türkiye

PKK'nın silahsızlanma kongresi rafa kalktı

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın örgütten toplamasını istediği, ‘silahlı mücadeleyi bırakma kongresi’ artık gündemde değil. KCK Eş Başkanı Bese Hozat, kongreyi gündemlerinden çıkardıklarını açıkladı.

Konular: Kürt sorunu, PKK, KCK, AKP, HDP
Bese Hozat, hükümeti adım atmamakla suçladı.

kck eş başkanı hozat’ın pkk çizgisindeki 'med nuçe' televizyonuna yaptığı açıklamada, ak parti'nin adım atması halinde pkk'nın da öcalan'ın istediği kongreyi toplamayı kararlaştırdığını hatırlattı. dolmabahçe mutabakatını ve öcalan'ın 10 maddelik deklarasyonuna vurgu yapan hozat, "izleme heyetinin gözetiminde resmi müzakere başlamalıydı. 10 madde üzerinde yapılacak müzakere ile mutabakat sağlanmalı ve tbmm'nin gündemine getirilmeliydi. yarısı parlamenterlerden, yarısı izleme heyetinden oluşan bir hakikat ve yüzleşme komisyonu mecliste kurulmalı, önderliğimiz de bu komisyona konuşmalıydı." dedi. 

kongre toplanmayacak

hozat, pkk’nın kongreyi gündemden çıkardığını belirterek, kürt sorunu çözülmeden kongre toplanmayacağını ifade etti:
"bizim şu anda kongreyi toplama gibi bir gündemimiz yok. çünkü, bu süreç işlemedi ve hiçbir adım atılmadı. bırakalım müzakereyi, diyalog süreci de ortadan kaldırıldı. bir aydır önderliğimiz ile görüşme olmuyor, heyet önderliğimizin yanına gitmiyor. pkk devletin atacağı adımlar üzerinden kongreyi toplayacaktı. biz kongreyi gündemden çıkardık. kürt sorunu çözülmeden pkk böyle bir kongre yapmaz. kürt kimliği tanınmadan, bu temelde anayasa değiştirmeden ve kürtlerin statüsünü kabul etmeden böyle bir kongreye asla toplayamaz. öcalan'ın bir taraf olarak resmi kabul edilmesi gerekiyor."

pkk’nın türkiye’ye karşı silahlı mücadeleyi bırakmayı tartışacağı kongre, dolmabahçe mutabakatından sonra gündeme geldi. imralı heyeti ve başbakanı yardımcısı yalçın doğan’ın açıkladığı 10 maddelik mutabakatın ardından öcalan, nevruz’da gönderdiği mesajda, örgüte silahlı mücadeleye son verme çağrısı yaptı. pkk’nın da bünyesinde bulunduğu kck yönetimi çağrıya olumlu yanıt verdi. ancak pkk kongreyi ne zaman toplayacağını açıklamadı.

kaynak: al jazeera, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;