PKK

PKK/YPG'den "Erdoğan'ı öldürün" mitingi

İsviçre'nin Bern kentinde PKK/YPG'nin de aralarında olduğu gruplar tarafından düzenlenen mitinginde Cumhurbaşkanı Erdoğan hedef gösterildi. Siyah fon üzerine hazırlanmış pankartta, başına silah doğrultulmuş Erdoğan'ın fotoğrafı ve "Erdoğan'ı öldürün" yazısı yer aldı. İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı.

[Fotoğraf: AA]

isviçre'nin başkenti bern'de pkk taraftarları düzenledikleri mitingde cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan hedef gösterildi. mitingde, erdoğan'ın resminin olduğu "erdoğan'ı öldürün" yazılı pankart asıldı. siyah fon üzerine hazırlanmış pankartta, başına silah doğrultulmuş erdoğan'ın fotoğrafı ve "erdoğan'ı öldürün" yazısı yer aldı. dısişleri bakanlığı, isviçre'nin ankara büyükelçisi'nin yardımcısını bakanlığa çağırarak, bu gösteriye izin verilmesini protesto etti.

miting alanında hem pkk'nın hem de onun suriye kolu ypg'nin bayrakları yer aldı.

bern merkezinde bulunan federal parlamento binasının önündeki parlamento meydanı'nda yapılan mitinge başını pkk, dhkp-c, ypg'nin çektiği örgütlerin taraftarları katıldı.

yaklaşık 250 kişinin katıldığı mitinge isviçre yeşiller partisi'nin de destek verdi.

konuşmacılar türkiye'de 16 nisan'da yapılacak referandumda "hayır" oyu verilmesi çağrısında bulundu. kürsüde ise değişik dillerde "hayır" yazan pankartlar asıldı.

pkk yandaşlarının cumhurbaşkan'ı erdoğan'ı hedef gösteren pankartına isviçre polisi müdahale etmedi.

geniş güvenlik önlemlerininin alındığı mitingde, ilk yardım ekipleri de hazır bulundu.

"terörist erdoğan" sloganı

örgüt destekçileri, türkiye ve erdoğan aleyhinde sloganlar da attılar.

pkk'yi simgeleyen flamalr ile abdullah öcalan posterlerini taşıyan grubun da aralarında bulunduğu göstericiler, sık sık "terörist erdoğan" ve "diktatör erdoğan" şeklinde slogan attı.

dışişleri protesto etti

dışişleri bakanlığı, isviçre'nin ankara büyükelçisi walter haffner'in şehir dışında olması nedeniyle yardımcısını çağırarak türkiye'nin konuyla ilgili tepkisini iletti.

bakanlığa cumartesi günü saat 19:00'da giden isviçreli yetkiliye, bern'de düzenlenen miting ve cumhurbaşkanı erdoğan'a yönelik eylemlerin protesto edildiği bildirildi.

dışişleri bakanlığı pazar günü de isviçre'nin ankara büyükelçisi walter haffner'i çağırdı. bakanlık kaynakları, dışişleri bakanlığı müsteşar yardımcısı büyükelçi kaan esener'in saat 15:00'te görüştüğü haffner'e, duyulan rahatsızlığı bir kez daha dile getirdiğini aktardı.

kaynaklar, haffner'e suçluların gecikmeden tespit edilerek adalet önüne çıkarılması, hak ettikleri cezaya çarptırılmaları ayrıca bundan sonra benzer olayların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması yönündeki beklentinin iletildiğini ifade etti.

çavuşoğlu, burkhalter ile görüştü

bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada ise, "şiddet ve terörü açıkça teşvik içeren bu gösteriye izin verilmiş olmasının türkiye tarafından protesto edilerek, söz konusu suç karşısında derhâl adli tedbirler alınması talebinin; isviçre'nin ankara'daki geçici maslahatgüzarı natalie germaine cathrine marti'nin dışişleri bakanlığı'na çağrılması ve isviçre makamları nezdinde de bern büyükelçiliği'nin girişimde bulunması suretiyle isviçre tarafına bildirildiği" ifade edildi.

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu'nun isviçre dışişleri bakanı didier burkhalter'i arayarak tepkisini dile getirdiğinin altı çizilen açıklamada, şöyle denildi:

"isviçre federal ve yerel makamlarının bu aleni suç konusunda atacağı adli ve idari adımlar bakanlığımızca yakından takip edilecek olup, bu konudaki girişimlerimiz sürdürülecektir. teröre ve teröristlere destek mâhiyetindeki bu kabul edilemez olayda, göstericilere ülkemizdeki referandumla ilgili propaganda imkânı da tanınmış olması ibret vericidir."

kalın'dan tepki

cumhurbaşkanlığı sözcüsü ibrahim kalın, isviçre makamlarının pkk'nın mitingine izin vermesini en güçlü şekilde kınadıklarını vurgulayarak, "her fırsatta türkiye ve avrupa'daki türk toplumu aleyhine adımlar atanların, terör örgütü pkk'ya ait sembol ve sloganlara göz yumması kabul edilemez" dedi.

kalın, açıklamasında şunları söyledi:

"terör örgütü tarafından düzenlenen bu etkinlikte, açıkça cumhurbaşkanımızın hayatına kastedilmesi çağrısında bulunulması karşısında 'barışçıl gösteri' bahanesine başvuran isviçre hükümetini, terör örgütlerine destek vermeyi bırakmaya davet ediyoruz. teröristlere meşru aktör muamelesi yapmanın izahı mümkün değildir. yapılanlar açıkça teröre destek olmaktır. isviçre hükümetini sorumlulardan hesap sorulması ve gelecekte benzer olaylar yaşanmaması için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz."

pkk, isviçre'de terör örgütleri listesinde yok

abd ve ab'nin aksine pkk, isviçre’de terör örgütleri listesinde bulunmuyor. buna rağmen, isviçre federal savunma, sivil savunma ve spor bakanlığı tarafından yayınlanan "isviçre'nin güvenliği 2015" başlıklı yıllık güvenlik raporunda da pkk "şiddet potansiyeli azalmayan ve şiddete başvurabilen aşırıcı terörist grup” olarak nitelendirilmişti.

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, 3 kasım 2016'da isviçre'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretinde pkk ve terör listesinde olan dhkp-c'ye yönelik tedbir alınmasını veya bu örgüt mensuplarının iade edilmesini uluslararası hukuk çerçevesinde istediklerini belirtmişti.

çavuşoğlu, mevkidaşı didier burkhalter ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "kendi hukukunuza uygun bir şekilde de bu evrensel hukuktur, isviçre bu konuda örnektir, tedbirler alınmasını istiyoruz. yoksa bu teröristleri şuradan ırmağa ya da göle atmanızı istemiyoruz biz. ya bize iade edin ya da gerekli cezayı çeksinler diyoruz." ifadesini kullanmıştı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;