Bilim-Teknoloji

Plüton sisteminin 'aile fotoğrafı'

NASA'nın New Horizons uzay aracı, Plüton ve beş uydusunun yer aldığı ilk fotoğrafı elde etmeyi başardı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Yeşil Styx'i, sarı Nix'i, turuncu Kerberos'u ve kırmızı Hydra'yı temsil ediyor. [Fotoğraf: NASA]

plüton sistemini inceleyen ilk uzay aracı olma unvanına sahip olan new horizons, cüce gezegen ve beş uydusuna ait aile fotoğrafı çekti. 25 nisan ve 1 mayıs tarihleri arasında uzay aracının lorri (uzun menzilli keşif görüntüleyici) kamerasıyla elde ettiği fotoğraflar, düzenlenerek uyduların görüntüsünü ortaya çıkardı.

uzay aracı, bugüne kadar çok silik olduğu için göremediği  kerberos ve styx uydularını ilk kez görüntülemeyi başardı. new horizons ekibinde yer alan alan stern, '88,5 milyon kilometreden küçük uyduları görebilmenin inanılmaz olduğunu' söyledi.

plüton'un bugüne kadar tespit edilen beş uydusu charon, hydra, nix, kerberos ve styx adlarını taşıyor. en büyükleri olan charon 1,043 kilometre çapıyla neredeyse plüton'un yarısı kadar olsa da diğer uydular son derece küçük. kerberos ve styx'in, sırasıyla 7 ile 21 veya 10 ile 32 kilometre çapında olduğu tahmin ediliyor.

Plüton'un uyduları parlaklık azaltılınca ortaya çıktı.
[[Fotoğraf: NASA]]

nasa mühendisleri, new horizons'ın gönderdiği fotoğraflarda plüton'un saçtığı parlaklığı düşürerek uyduları görebildi. kerberos ve styx, sırasıyla 2011 ve 2012 yılında keşfedilmişti.

plüton sistemindeki ana gözlemlerine 14 temmuz'da başlayacak olan new horizons, ocak 2006'da ateşlenmişti. 700 milyon dolarlık projenin ürünü olan uzay aracı plüton ve ötesini keşfedecek ilk insan yapımı uzay aracı olacak. new horizons, 14 temmuz'da plüton'a 12,500 kilometre yaklaşarak en yakın gözlemi yapacak.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;