Bilim-Teknoloji

Plüton'un 'yılan derisi' görünümü

NASA, New Horizons uzay aracının gönderdiği en son fotoğrafları yayımladı. Yakın çekim fotoğraflar Plüton'un yüzeyine ait yeni ve farklı yapıları gözler önüne serdi.

Konular: Bilim-Teknoloji
New Horizons'ın gönderdiği yeni fotoğraflar Plüton'un 'yılan derisi' yüzeyini gözler önüne serdi. [Fotoğraf: NASA]
plüton sistemini gözlemleyen ilk uzay aracı olan new horizons, bir yıldan uzun sürecek veri gönderim işlemine devam ediyor. nasa, plüton'un yüzeyindeki jeolojik oluşumları gözler önüne seren yeni fotoğraflar yayımladı. gezegene ait yeni topografik bilgiler sunan fotoğraflar new horizons ekibi tarafından 'beklenmedik ve şaşırtıcı' olarak ifade edildi. 
new horizons ekibinde yer alan william mckinnon, yüzlerce kilometrelik alana yayılan çizgiler halindeki yamaçların plüton'un içindeki tektonik güçlerle yüzeyindeki buharlaşmadan kaynaklanıyor olabileceğini söyledi. 
plüton'un renkli fotoğrafları arasında yer alan yakın çekim görüntü, gün ışığı ile karanlığın ayrıldığı çizgiyi gözler önüne sererken, gezegenin yılan derisini andıran yüzeyini ortaya çıkarıyor. new horizons ekibi, 14 temmuz'da çekilen ve 19 eylül'de transferi tamamlanan bir diğer fotoğrafta da plüton'un en geniş ölçekli renkli görüntüsünü oluşturmayı başardı. 
Plüton'un silindir halindeki görüntüsü gezegenin yüzeyindeki renk değişimini gösteriyor.
[[Fotoğraf: NASA]]
new horizons'ın ralph ve mvic kameralarıyla çekilen ve 20 eylül'de indirilmesi tamamlanan bir diğer fotoğraf, plüton'un buzul dağ ve tepeleri ile buzul gölünü gösteriyor. plüton'un kalp şeklindeki bölgesinde kalan sputnik planum'a ait fotoğraf, düz yüzeye yayılmış çukurların ve alçak yamaçların da izlerini taşıyor. nasa, birçok esrarengiz yapı plüton'da bu oluşumların temel sebebini süblimleşme (katıdan buhara dönüşme) olarak tahmin ediyor. 
530 kilometre genişliğindeki fotoğrafta, 250 metre çapındaki yapılar bile görülüyor.
[[Fotoğraf: NASA]]
plüton'un yüzeyindeki bileşenlere ait çıkarılan harita da new horizons ekibini şaşırtan bir görüntü sundu. sputnik planum'da metan bolluğu bulunurken çevresindeki bölgelerde tam tersi ortaya çıktı. düz ovalar ve krater çevrelerinde metan gazı bulunurken, krater merkezlerinde metan bulunmadı. 
Açık mor alanlar metan bulunduran noktaları gösterirken, karanlık alanlar metandan yoksun alanları temsil ediyor.
[[Fotoğraf: NASA]]
new horizons ekibinden will grundy, "bu biraz tavuk-yumurta sorusuna benziyor" ifadesini kullandı. grundy, "bu durumu anlamak zor olsa da plüton'un yüzeyine ait detaylı haritalar bize gezegenin nasıl çalıştığı hakkında önemli bilgiler verecek" dedi.
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;