ABD

'Polis 5 ayda 385 kişiyi öldürdü'

Siyahlara yönelik şiddetin ayaklanmalara neden olduğu ABD’de polis her gün ortalama ikiden fazla kişiyi silahla öldürüyor. Washington Post gazetesi, ABD polisinin 2015’in ilk beş ayında 385 kişiyi öldürdüğünü yazdı.

Konular: ABD, Amerika
Ölenlerin çoğunun azınlıklardan olması, polis şiddetinin sistematik olduğu eleştirilerini getiriyor. [Fotoğraf:AP]

amerikan washington post gazetesi, abd polisinin 2015 yılının ilk 5 ayında 385 kişiyi öldürdüğünü yazdı. polis bu hızla insan öldürmeye devam ederse, yıl sonunda 1000’e yakın kişi polis şiddetinden dolayı hayatını kaybedecek.

abd'nin federal istihbarat bürosu’nun (fbi) son 10 yıldaki istatistiklerine göre polis yılda ortalama 400 kişiyi öldürüyordu.

kanunların daha düzgün uygulanabilmesi için çalışan sivil toplum kuruluşu polis vakfı’nın başkanı jim bueermann “eğer polisin kaç kişiyi vurduğunu doğru bir şekilde takip etmezsek, bu sayıyı asla azaltamayacağız” dedi.

abd’de polisin siyahları öldürmesi son 1 yıldır büyük gösterilerle protesto ediliyor. washington post da bu senenin ilk 5 ayında ölenlerin yarısının beyaz, yarısının da azınlık toplumlarından olduğunu belirtti. silah taşımadığı halde ölenlerin üçte ikisi ya siyah, ya da latin amerika kökenli.

ölenlerin yaşı 16 ila 83 arasında değişiyor. ölen 385 kişiden 92’sinin akli dengesi yerinde değil.

gazeteye konuşan eski polis şefleri, polis teşkilatının ölümlerin sorumluluğunu alması gerektiğini söyledi. pek çok ölümün polisliğin iyi bir şekilde yapılamadığından gerçekleştiğini belirttiler.

tepki çeken ölümler

siyah amerikalı eric garner 19 temmuz'da new york'un staten island bölgesinde kaçak sigara sattığı iddiasıyla gözaltına alınırken, polis memuru daniel pantaleo tarafından boğazı sıkıldığı ve nefessiz bırakıldığı için ölmüştü.

bir başka siyah amerikalı, 18 yaşındaki michael brown, 9 ağustos'ta st. louis'in ferguson bölgesinde polis memuru darren wilson tarafından öldürülmüştü. kurulan jüri, polis memuru wilson'un "kendisine verilen yetkiler dahilinde hareket ettiğine ve cezai yargılamaya gerek görülmediğine" karar vermişti. bunun üzerine ülke çapında protesto gösterileri düzenlenmişti.

28 yaşındaki akai gurley, new york'un brooklyn bölgesinde polis memuru peter liang tarafından 20 kasım gecesi vurulmuş, olayın kazayla olduğu öne sürülmüştü.

tamir rice adlı 12 yaşındaki bir başka siyah çocuk ise cleveland'da parkta oyuncak silahla oynarken polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;