Ortadoğu

Polonyum nedir?

2004'te hayatını kaybeden Filistin'in efsanevi lideri Yasir Arafat'ın kemiklerinde bulunan polonyum, yüksek derecede radyoaktif ve ölümcül bir madde.

polonyum nadir olarak rastlanan, radyoaktivitesi yüksek bir element. nobel ödüllü bilim kadını marie curie tarafından 19'uncu yüzyılda keşfedilen element, ismini curie'nin ülkesi polonya'dan alıyor.

polonyum düzinelerce izotop içeriyor. bu izotopların en bilinen türü polonyum-210. solunum, ağız yoluyla ya da ciltte bulunan açık yaralardan vücuda girerek hasara yol açıyor.

polonyumun kullanım alanlarından biri nükleer ve uzay teknolojileri. nükleer silahların ateşlenmesinde, uydu ve uzay araçlarına enerji kaynağı sağlanmasında kullanılıyor. 1970'lerde ruslar ay'a inen keşif araçlarının ısıtılmasında da kullanılmıştı.

polonyum insan vücudunun dışında zararsız. ancak vücuda girdiği zaman çok küçük bir miktarı bile ölümcül.

polonyum zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?

polonyum zehirlenmesine nadir rastlandığından, konu hakkında çok sayıda bilimsel araştırma yok.

karşılaşılan vakalar ve hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucu görülen belirtiler, diğer radyoaktif zehirlenmelerde de gözlendiği gibi kusma, ishal, saç kaybı ve kandaki akyuvar hücresi sayısının düşmesi.

polonyum, ağız yoluyla alınmasının ardından, içeriğindeki milyonlarca alfa parçacığı, doğrudan kan hücrelerine saldırıyor. öncelikle karaciğer ve böbreklere zarar vererek sarılığa yol açıyor, sonrasında bağırsakları etkileyerek toksik şok sendromu yaratıyor. son olarak da kalbe hücum ediyor.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;