Ukrayna

Poroşenko daha fazla silah istedi

ABD Kongresi’nde konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya yanlısı ayrılıkçılarla mücadelede yardımcı olması için daha fazla askeri yardım istedi. Poroşenko, “Kimse battaniyelerle savaşı kazanamaz” dedi.

Konular: ABD, Amerika, Rusya

poroşenko, başkent washington’daki temasları kapsamında ab kongresi’ndeki birleşik oturumda konuştu.

kiev yönetimine yardımlarından dolayı washington’a minnettar olduklarını dile getiren poroşenko’nun yaklaşık 40 dakikalık konuşması sık sık kongre üyeleri tarafından alkışlarla kesildi. hükümetinin, ülkenin doğusundaki rus yanlısı ayrılıkçılarla mücadelesinde daha fazla yardıma ihtiyaç duyduğuna vurgu yapan poroşenko, şunları söyledi:

“abd kongresi’ne teşekkür ediyorum. dünyaya, onların (ukrayna ordusunun) mücadelesini tanıması ve desteklemesi çağrısında bulunuyorum. onların dünyadan daha fazla siyasi desteğe ihtiyacı var. onların acilen daha fazla askeri teçhizata, hem öldürücü hem de öldürücü nitelikte olmayan silaha ihtiyacı var. beni doğru anlayın; battaniyeler, gece görüş gözlükleri de önemli, ama kimse battaniyelerle savaşı kazanamaz. dahası biz battaniyelerle barışı koruyamayız. savaşı kazanmak değil ama barışı korumak bizim değerlerimizin en önemlisidir.”

poroşenko, kongre üyelerinden, rusya karşısında ukrayna’nın askeri açıdan güçlendirilmesini sağlayacak nato içerisinde özel bir statüye sahip olmasını desteklemeleri talebinde de bulundu.

ukrayna devlet başkanı, “nato müttefiki olmadan, en üst seviyede etkileşimi yansıtacak, ukrayna'ya özel bir güvenlik ve savunma statüsü verilmesi için abd’ye güçlü çağrıda bulunuyorum” dedi.

obama, oval ofis’te ağırladı

abd başkanı barack obama, ukrayna devlet başkanı petro poroşenko'yu beyaz saray'da kabul etti. 

oval ofis’teki görüşme sonrası kameralar karşısına geçen obama, poroşenko’nun kritik liderliğinin ukrayna tarihinin çok önemli bir dönemine rastladığına değindi.

“ne yazık ki, bizim gördüğümüz rusya’nın ilk kırım’da ve son dönemde de ukrayna’nın doğusundaki ihlalidir” diyen obama, rusya’nın attığı adımların, "ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmesinin yanı sıra ülkedeki reform çabalarının da altını kazmayı planladığını" kaydetti.

ülkenin doğusunda ayrılıkçıların denetiminde olan bölgelere özerklik verilmesini öngören yasa için "ukrayna parlamentosunu sıkıştıran poroşenko’nun çabalarını metheden" obama, söz konusu yasanın ukrayna lideri için “çok zorlu” olduğuna işaret etti. “başkan poroşenko’nun geçirdiği bu yasalar kolay yasalar değildi” diyen obama, poroşenko'yu "bu görev için en doğru kişi" olarak tanımladı. 

obama, washington ve diğer ortaklarının rusya’yı baskı altına tutmayı sürdüreceğini dile getirerek, bozulmuş ekonomisini düzeltmek için ukrayna'nın çabasını destekleyeceklerini dile getirdi. 

‘gerilimi azaltmanın tek yolu barış sürecidir’

ukrayna devlet başkanı poroşenko da bugüne kadar verdikleri destek için obama’ya teşekkür etti.

ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılarla kendi güçleri arasında barış istediğine dikkati çeken poroşenko, “ülkenin doğusunda gerilimi azaltmanın tek yolu barış sürecidir” dedi.

rusya güçlerinin ukrayna topraklarından çekilmesini, rus sınırının diğer birliklere ve mühimmat geçişine kapatılması ile ukraynalı rehinelerin serbest bırakılmasını isteyen poroşenko, 5 eylül’de imzalanan ateşkes anlaşmasının gerçek bir barışa dönüşmesini ümit ettiğini kaydetti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;