Mısır

Port Said davasında 11 idam

Mısır’da Port Said Ceza mahkemesi, 74 kişinin öldüğü stat olayları davasında yargılanan 11 kişiyi idam cezasına çarptırarak, dosyalarını görüşünü almak üzere Mısır Müftüsü’ne gönderdi.

Port Said olayları Mısır'da yaşanan en kanlı stad faciası. [Foto: Reuters-Arşiv]

mısır yasalarına göre idamlar konusunda son kararı mahkeme heyeti veriyor. müftünün görüşü mahkemeyi bağlamıyor.

pazar günü hakim muhammed said muhammed başkanlığında toplanan mahkeme, kamuoyunda ‘port said katliamı’ olarak nitelendirilen davada nihai karar duruşmasının 30 mayıs’ta yapılmasına karar verdi.

port said kentinde 1 mart 2012 tarihinde ehli ve mısri takımları arasında oynanan futbol maçında çıkan olaylarda 74 ehli taraftarı ölmüş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı. olaylar mısır basınında 'port said katliamı' olarak isimlendiriliyor.

mısır'ın ünlü takımı el ehli ile port said'in el mısri takımları arasında oynanan maçtan sonra el masri seyircisinin sahaya inmesi sonucu en az 74 kişi ölürken, yüzlerce kişi de yaralanmıştı. bir grup taraftar, port said stadı'nı ateşe verirken bazı taraftarlar da olayları stat dışında askeri yönetim aleyhine gösterilere dönüştürmüştü.

olayların meydana geldiği sırada ülke mareşal hüseyin tantavi başkanlığındaki yüksek askeri konsey tarafından yönetiliyordu.

port said ceza mahkemesi 2013 yılının ocak ayında olaylarla ilgili yargıladığı 73 sanıktan 21’ine idam cezası vermişti. 28 kişi hakkında beraat kararı veren mahkeme, 45 kişiyi de bir yılla 25 yıl arasında değişen cezalara çarptırmıştı.

mısır’da yargıtay,  6 şubat 2014’teport said davasında 62 kişi hakkında verilen kararı bozmuş ve yargılamanın yeniden yapılmasına hükmetmişti.

kaynak: al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;