Futbol

Portre: İlhan Cavcav

81 yaşında hayatını kaybeden İlhan Cavcav, 1981 yılından beri aralıksız Gençlerbirliği'nde başkanlık yaptı. Takımı, Türk futbolunun altyapısı haline getiren 'İlhan abi', ilerleyen yaşına karşın hasta haliyle maçları tribünden izledi.

Konular: Spor, Futbol
İlhan Cavcav 1935 doğumlu [Fotoğraf: AA]

ilhan cavcav, özdeşleştiği gençlerbirliği'nde başkanlık koltuğuna ilk kez 1977 yılında oturdu. ilk dönemi kısa sürdü, bıraktı. fakat 4 yıl sonra bir geldi, pir geldi. 1981 yılından beri gençlerbirliği'nde aralıksız başkanlık yaptı.

futbolun 'ilhan abisi' cavcav, takımını adeta türk futbolunun bir altyapısı haline getirdi. gerek yetiştirdiği gerek afrika'nın bir ucundan kendisi izleyip getirdiği gerekse anadolu'nun ufak ilçelerinden bulduğu futbolcuları büyük paralar karşılığı istanbul takımlarına sattı. takımın hedeflerini büyütmediği için eleştirildiği de oldu ama o hep altyapıya, tesislere önem verdi.

cavcav, 'teknik direktörleri' ile de çok gündem oldu. 35 yılda 57 kez teknik direktör değiştirdi, 42 farklı teknik adamla çalıştı. hatta son teknik direktörü ümit özat'ı getirirken 'ben ümit özat'la çalıştığımı zannediyordum. sonra baktım ki çalışmamışım' sözlerini esprili bir dille basınla paylaştı.

ilhan cavcav, 35 yıllık başkanlık döneminde en çok mesut bakkal ile çalıştı. bakkal, gençlerbirliği'ne tam 5 kez geldi. 1987-88'de hüsnü macurni, yılmaz vural ikinci döneminde cavcav'ın takımında birer maça çıkabildi. kemal özdeş'i ise maça çıkarmadan gönderdi.

cavcav'ın döneminde gençlerbirliği'nin en büyük başarısı kazandığı iki türkiye kupası oldu. 1986-87'de finalde eskişehirspor'u, 2000-01'de fenerbahçe'yi yenerek kupayı kaldırdı.

gençlerbirliği onun döneminde iki kez avrupa'ya çıkabildi. 2003-04'te ersun yanal ile uefa kupası'nda dördüncü tura kadar yükseldi. gençlerbirliği'ni o turda eleyen valencia, kupayı kazandı ve o sezon tek yenilgisini gençlerbirliği'nden aldı.

türk futbolunun en uzun süreli başkanının bu futbol sevgisi ilk futbolculuk düzeyinde başlamıştı. başarılı bir futbolcu olamadı ama iyi bir iş adamı olarak konuşuldu. zamanında priştine'den türkiye'ye gelen ailesi fırıncılık işindeydi. o işleri büyütüp tek başına bir şirket kurdu. un sektörünün en büyük isimlerinden biri oldu.

hayatını işinden çok kulübü gençlerbirliği'ne adadı. hasta hasta birçok maçı tribünden izledi. her anında kulübü düşündü. gençlerbirliği onun döneminde büyük başarılar elde edemedi ama hep tesisleri, güçlü ve ayakları yere basan ekonomik yapısıyla bilindi. bu, özellikle son dönemde türk futbolunda olmayan bir şeydi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;