Suriye'de iç savaş

Putin: Kara operasyonlarına katılmayacağız

Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye'deki hava saldırılarının süreceğini ama kara operasyonlarına katılmayacaklarını belirtti. Putin, Suriye'de 'bir mezhep savaşının içinde yer almak istemediklerini' söyledi.

[Fotoğraf: Kremlin Sarayı]

rusya devlet başkanı vladimir putin, soçi'de suudi arabistan savunma bakanı şeyh muhammed bin salman ile görüştü. suudi dışişleri bakanı adil el cübeyr de rus mevkidaşı sergey lavrov ile bir araya geldi. lavrov görüşme sonrası yaptığı açıklamada, riyad'ın rusya'nın suriye'deki politikasıyla ilgili endişelerini kendilerine ilettiğini aktardı. lavrov suudi arabistan'ın kaygılarını anladıklarını söylerken, "iki ülke de suriye'de terörist bir halifelik kurulmasının engellenmesi konusunda ortak niyetlere sahip" dedi. suudi bakan cübeyr de görüşmelerin önümüdeki hafta da sürebileceğini umduklarını belirtti. cübeyr iki ülkenin suriye konusunda ve 'terörle savaşta işbirliği artıracaklarını' da vurguladı. 

rusya devlet başkanı putin de öncesinde ülkenin kanal 24 televizyonuna verdiği söyleşide, suriye'de operasyonların devam edeceğini belirterek, "suriye'de kara operasyonlarına katılmayacağız. bizim görevimiz, suriye'de meşru yönetimi istikrara kavuşturmak ve politik çözüm için koşulları oluşturmak" dedi. rus lider, suriye'de 'mezhepler arası bir savaşın içinde yer almak istemediklerini' de savunurken, "rusya, sünniler ile aleviler arasında bir fark görmüyor" dedi. 

suriye'deki hava operasyonları için önceden hazırlık yaptıklarını belirten putin, "uzun bir süre havadan ve uzaydan keşif yaptık. yeterince mühimmat ve kuvveti doğru zamanda ve gerekli yerde yoğunlaştırdık. bunlar anlık gelişmeler değil, önceden hazırlanan planların uygulanmasıdır" ifadelerini kullandı.

putin suriye'deki hava operasyonlarında batılı ülkelerle işbirliği konusunda anlaşma sağlanamadığını belirterek, "ama biz umudumuzu kaybetmiyoruz. bazı gelişmeler var. amerikalı ve israilli ortaklarımızla çalışma grubu modelleri oluşturduk, türk ortaklarımızla da bu doğrultuda bulunuyoruz. amerika'dan istenmeyen olayların önüne geçmek için ortak çalışma teklifi geldi. bu aşama, hiçbir diyalog olmamasından iyidir" dedi. 

"bize hedefleri verin' dedik"

putin bir sonraki aşama olarak, siyasi çözüm bulmak için ortak çalışmaların başlamasını umut ettiğini belirtti.

rusya'nın suriye'de muhalifleri de vurduğu yönündeki haberleri değerlendiren putin, "siz oradaki durumu bizden daha iyi biliyorsanız, o zaman bize hedefleri verin' dedik. kabul etmediler ve 'bu seviyede işbirliğinde bulunmayacağız' dediler" diye konuştu.

suudi bakanla görüştü

putin rusya'nın suriye'ye hazar denizi'nden attığı füzelere ilişkin verdiği bilgide, füzelerin iki ülke topraklarından 80 ila bin 300 metre irtifada uçarak 147 manevra gerçekleştirdiğini aktardı.

kremlin sarayı, rusya liderinin suudi savunma bakanı muhammed bin salman'la görüştüğünü duyurdu. iki liderin görüşmesine dair twitter'dan fotoğraf da yayınlandı.  

kaynak: aa, reuters

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;