Ukrayna

Putin'den Kırım imzası

Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını öngören anlaşmanın Rusya Parlamentosu'nda onaylanmasının ardından, son imza da Devlet Başkanı Putin tarafından atıldı.

Kremlin Sarayı'ndaki törene parlamento başkanları Sergey Narışkin (sağda) ve Valentina Matviyenko (solda) da katıldı. [AA]

16 mart’taki referandumun ardından ukrayna’dan ayrılma kararı alan kırım’ı rusya toprağı yapacak anlaşmada sona gelindi.

rusya devlet başkanı vladimir putin, rusya parlamentosu'nun alt ve üst kanatlarının onayından geçerek masasına gelen, "kırım ve sivastopol'ün rusya'ya bağlanmasını ve yeni federal bölgeler oluşturulmasını" öngören yasaya imza attı.  

putin imzaladığı anlaşmayla, "kırım federal yönetim bölgesi"nin kurulmasını emretti. bu bölgeye kendi temsilcisi olarak oleg belaventsev atandı.

yürürlüğe giren yasa ile, rusya anayasası'nın 65'inci maddesinde değişikliğe gidildi ve 83 olan bölge sayısı 85'e çıkartıldı. buna göre, bir geçiş süresinin ardından kırım, 1 ocak 2015’te tamamen rusya’ya bağlanacak. bu süreçte de genel ve yerel yönetim organları şekillendirilecek. ekonomik, sosyal, askeri ve kanuni yapılanmalar tamamlanacak.

ayrıca, kırım'ın resmi dili olarak "rusça, ukraynaca ve kırım-tatarcası" belirlendi. kırım ve sivastopol'ün ukrayna ile olan sınırları, devlet sınırı kabul edilirken bu bölgede sürekli yaşayanlar da rusya vatandaşı sayıldı.

parlamento onaylamıştı

söz konusu anlaşma referandumun hemen ardından putin ve kırım'daki rusya yanlısı liderler tarafından hazırlamıştı. 

rusya anayasa mahkemesi'nin onayını alan anlaşma rusya parlamentosu'nun alt meclisi duma'ya gönderildi. 446 milletvekilinin oylamaya katıldığı alt mecliste sadece bir milletvekili ret oyu verdi. anlaşma, duma'dan bir gün sonra 21 mart cuma sabahı meclisin üst kanadı federasyon konseyi'nde onaylandı.

putin, anlaşmayı yasalaştıran son imzayı kremlin sarayı'nda düzenlenen törenle attı.  

kaynak: anadolu ajansı

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;