Enerji

Putin'den önce gaz pazarlığı

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye ziyareti öncesinde, Enerji Bakanı Taner Yıldız Moskova'ya gidiyor. Bakan Yıldız'ın gündeminde bir numaralı başlık doğalgazda fiyat indirimi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız Moskova'ya gidiyor. [AA-ARŞİV]

rusya devlet başkanı vladimir putin'in 1 aralık pazartesi günü yapacağı türkiye ziyareti öncesi enerji bakanı taner yıldız, çarşamba günü moskova'ya gidiyor. 

yıldız, rus enerji bakanı alexander novak ile birlikte türkiye-rusya karma ekonomik komisyonu toplantısına başkanlık edecek. yıldız toplantının ardından novak ile bir araya gelecek.

doğalgazda fiyat indirimi

görüşmelerin gündeminde türkiye ile rusya arasında bir süredir devam eden doğalgaz fiyatında indirim pazarlıkları var. türkiye 1 ocak 2015 tarihinden itibaren rusya’dan satın aldığı doğalgazın fiyatında indirim talep ediyor.

taraflar arasında son görüşme gazprom başkan yardımcısı alexander medvedev ile enerji bakanlığı müsteşarı metin kilci’nin başkanlık ettiği heyetler arasında kasım ayı başında ankara’da gerçekleşmişti. yetkililer doğalgazda fiyat indirimi konusunda sonuç alınmasının aralık ayının son günlerini bulabileceğini belirtti.

bir diğer gündem maddesi ise mavi akım boru hattı'nın kapasitesinin artırılması olacak. iki ülke arasında bu başlık ile ilgili olarak prensipte anlaşma sağlandı.

akkuyu’da henüz temeli atılmayan ancak üzerinde çalışmalar süren nükleer santral de görüşmelerin önemli başlıklarından biri. akkuyu nükleer santrali’nin temelinin 2016 yılı başında atılması planlanıyor.

en çok doğalgaz alınan ülke; rusya

türkiye yıllık 50 milyar metreküpe yaklaşan doğalgaz ihtiyacının yarısından fazlasını rusya’dan karşılıyor. bu yıl rusya’dan alınacak doğalgaz miktarının 30 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor. türkiye, rusya dışında doğalgaz ihtiyacını iran, azerbaycan ve sıvılaştırılmış doğalgaz kaynaklarıyla karşılıyor. 

kaynak:al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;