Enerji

Putin'den Türk Akımı'na onay

Rusya Devlet Başkanı Putin, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesine ilişkin anlaşmayı onayladı.

[Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

rusya devlet başkanı vladimir putin, türk akımı doğalgaz boru hattı projesine ilişkin anlaşmayı onayladı. rus devletinin resmi evrakının yayımlandığı internet portalındaki kararnameye göre putin, türk akımı projesine ilişkin türkiye ve rusya arasında yapılan hükümetler arası anlaşmayı imzaladı.

tbmm genel kurulu'nda geçen yıl 2 aralık'ta kabul edilen anlaşma, rusya parlamentosu'nun alt kanadı duma tarafından bu yıl 20 ocak'ta, federasyon konseyi’nde ise 1 şubat’ta kabul edilmişti.

türk akımı doğalgaz boru hattı projesinde hükümetler arası anlaşma türkiye ve rusya arasında geçen yıl 10 ekim'de imzalanmıştı.

proje kapsamında, her biri 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki boru hattı inşa edilmesi planlanıyor. ilk hattın türkiye'ye, ikinci hattın ise gerekli teminatların alınması halinde avrupa'ya doğalgaz ulaştırması öngörülüyor.

ukrayna’yı by pass ederek rus gazını türkiye üzerinden avrupa’ya ulaştırmayı hedefleyen türk akımı, birçok ülkenin siyasi pozisyonlarını belirlemesi açısından da önemli.

türk enerji bakanlığı, tanap yani trans anadolu doğalgaz boru hattı projesi ve türk akımı’nın birbirine rakip projeler olmadığını hatta türkiye’nin pozisyonunu güçlendiren bir etki yarattığını belirtmişti. her ikisinin hedef pazarının avrupa olmasının ise rus ve azeri gazı arasında fiyat rekabeti yaratacağı vurgulanmıştı.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;