2013 Rusya seçimleri

Putin'in partisine darbe

Rusya'da oyları 15 puan düşen iktidar 77 sandalye kaybetti , Putin Duma'da anayasa değiştiren üçte iki çoğunluğu da yitirdi. Seçimlerden çok sayıda usulsüzlük haberi geldi.

Konular: Kafkasya, Rusya

Haberin Öne Çıkanları

İktidar güç kaybetti

5 bin 300 şikayet var

Gazeteciler gözaltına alındı

Pasifik'ten Baltık Denizi'ne uzanan geniş bir coğrafya üzerine kurulu ülkede 104 milyon seçmen bulunuyor.
Pasifik'ten Baltık Denizi'ne uzanan geniş bir coğrafya üzerine kurulu ülkede 104 milyon seçmen bulunuyor. [Reuters]

rusya federasyonu’nda parlamentonun alt kanadı duma seçimlerinde iktidardaki birleşik rusya partisi (brp) sandıktan birinci çıkmasına rağmen önemli ölçüde güç kaybına uğradı. gelecek mart ayında dimitri medvedev'in yerine yeniden devlet başkanı adayı olması beklenen başbakan vladimir putin açısından sınav niteliği taşıyan seçimlerde, brp oyları yüzde 64'ten yüzde 49'a indi. iktidar partesinin milletvekili sayısı da 315'ten 238'e düştü.

cumartesi gecesi ülkenin en doğusunda tsi 22.00’de başlayan seçimlerde, sandıklar pazar günü tsi 19.00’da kapandı. oy sayımının pazartesi sabah saatlerinde sona erdiği rusya'da ilk sıradaki brp yüzde 49,5, komünist parti yüzde 19,16, adil rusya partisi yüzde 13,2 ve aşırı milliyetçi liberal demokratik parti de yüzde 11,6 oy aldı.

komünist parti'nin milletvekili sayısını 92'ye yükseltirken, adil rusya partisi ise 64 milletvekiliyle temsil edilecek.  

bu sonuçlarla, brp parlamentonun alt kanadı 450 sandalyeli duma'da anayasa değişikliği imkanı veren üçte iki çoğunluğunu kaybetti. üç ay sonra devlet başkanlığına adaylığını açıklayacak putin için sonuçlar olumlu bir tablo çizmiyor.

merkezi seçim komisyonu başkanı  vladimir churov’a göre brp’nin duma'da 238 sandalyeye sahip olması bekleniyor. bu da daha önce 315 sandalyeye sahip partinin yalnızca 13 sandalyelik bir avantajı olacağını gösteriyor. churov, komünist parti'nin 92 iskemle, adil rusya partisi'nin 64 iskemle ve milliyteçi liberal demokratik parti'nin 56 iskemleye sahip olacağını tahmin ediyor. 

putin'in partisi brp 2007 yılında yapılan seçimlerden yüzde 64 oy alarak zaferle çıkmıştı. 2000-2008 yılları arasında devlet başkanlığı yapan putin, anayasal engel nedeniyle üçüncü bir dönem başkanlık yapamamıştı.

'seçmenlere para teklif edildi'

104 milyon seçmenin oy kullandığı rusya'da muhalefet partileri birçok usulsüzlük yapıldığını öne sürüyor. geçtiğimiz hafta cuma günü seçim kampanyasının resmen bitmesinin ardından iktidardaki brp'nin kampanya afişlerinin seçim günü meydanları süslemeye devam ettiği ülkede, al jazeera muhabiri neave barker seçimleri izleyen tek bağımsız gözlemci örgüt olan golos’un 5 bin 300 usulsüzlük rapor ettiğini bildirdi. şikayetler arasında sahte oy kullanımı ve seçmenlere para teklifi gibi bazı uygulamalar da var.

yolsuzluk haritasının yer aldığı site çöktü

golos'un başkanı liliya şibanova moskova havaalanı'nda gözaltına alınırken, dizüstü bilgisayarının kontrol edilmesine izin vermeyen şibanova 12 saat boyunca nezarette tutuldu.

golos’un web sitesi de çöktü. golos, siteye yolsuzlukların meydana geldiği yerleri gösteren bir harita koymuştu. şibanova’ya göre, örgüte bu kadar baskı yapılmasının sebebi de internet sitesine koydukları harita. isteyen herkes bu haritaya ihlallerle ilgili bilgi ve fotoğraf yükleyebilecekti.

rus yetkililerin faaliyetlerinden hoşlanmadıkları golos, amerika birleşik devletleri (abd) için çalışmakla suçlanıyor ve seçimden önce mahkeme tarafından 970 dolar para cezasına çarptırıldı.

popüler blog sitesi kapalıydı

ülkedeki muhalif internet siteleri de seçim süreci boyunca hükümetin baskısı altında kaldı. rus muhalif blog yazarlarının en popüler web sitesi livejournal, seçimden önceki üç günü kapalı geçirdi.

gazeteciler gözaltına alındı

moskova'da seçimleri gözlemleyen üç yabancı gazeteci gözaltına alındı. rus haber ajansı ria novosti'nin haberine göre ingiliz bbc televizyonu için çalışan bir foto muhabiri ve kameraman ile associated press (ap) ajansı foto muhabiri kısa süreliğine gözaltına alındı. polis, üç gazetecinin malzemelerini kontrol ettikten sonra özür dileyip serbest bıraktı.

anketler putin'in düştüğünü göstermişti

seçimden önce rusya'nın en büyük bağımsız araştırma şirketlerinden levada-center tarafından yapılan anket, duma'da 315 sandalyeye sahip brp'nin seçimde 252 ya da 253 milletvekili çıkaracağını ilan etmişti. anket, brp'nin 50 kadar milletvekilini komünist parti ve diğer partilere kaptıracağını tahmin etmişti.


kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;