Suriye'de iç savaş

PYD aynı çizgide gibi

PYD lideri Salih Müslim'in Ankara’ya yaptığı ani ziyaretin sonuçları henüz belli değil. Ancak ziyaret sonrası yaptığı ilk açıklamada yine Türkiye'yi suçlaması PYD'nin tutumunda bir değişiklik olmadığını gösteriyor.

suriye'nin kuzeyinde işid'e karşı savaşan, pkk'nın suriye'deki kolu pyd'nin eşbaşkanı salih müslim, ankara'daki görüşmelerinin ardından ilk kez örgüte yakın fırat haber ajansı’na konuştu. müslim, görüşmelerin içeriğine dair herhangi bir şey söylemedi ancak "türkiye ile işid arasında işbirliği var" diyerek, pyd'nin daha önceki tutumunun değişmediğinin işaretini verdi.

sınırda protesto için toplananlara, güvenlik güçlerinin yaptığı müdahaleyi eleştiren salih müslim, “insanlar oradaki akrabalarını merak ediyor, onun için sınıra yığılmış. bu insanlara vahşi bir şekilde silah ve gaz ile saldırıyorlar" dedi.

4 ekim'de ankara'ya gelmişti

türkiye’nin daveti ile 4 ekim cumartesi günü kopenhag’dan ankara’ya giden pyd eşbaşkanı, burada aracılar vasıtası ile hükümet yetkilileri ile görüştü. türk makamları salih müslim'le yapılan görüşme hakkında açıklama yapmadı.

türk hükümetinin  görüşmelerde pyd'ye daha önce bildirmiş olduğu destek şartlarını yinelediği tahmin ediliyor. milliyet gazetesi'nden aslı aydıntaşbaş, salih müslim'e ankara'nın şartlarının yerine getirilmesi durumunda batı'dan ya da irak kürdistan bölgesel yönetimi'nden gelebilecek yardımların geçişine müsaade edileceğinin iletildiğini yazdı.

türk hükümetinin pyd'den üç talebi var:

  • esed rejimiyle işbirliğine son verip muhaliflere katılması,
  • suriye'nin kuzeyinde özerklik ilanı gibi tek taraflı hamlelerden kaçınılması,
  • türkiye-suriye sınırında sınır güvenliğini tehdit edecek adımlar atmaması,

pyd, daha önce de türkiye'nin, pyd eşbaşkanı salih müslim'le birden fazla yaptığı görüşmeye rağmen tutumunu değiştirmedi. ankara ziyareti öncesi al jazeera türk'ün sorularını cevaplandıran salih müslim, “türkiye’nin şartları kabul edilemez” demişti.

“kim ne yapacaksa şu anda yapsın”

salih müslim ankara ziyaretinden sonra fırat haber ajansı'na yaptığı açıklamada, işid’in kobani’deki saldırılarını artırdığını hatırlatan müslim, “kim ne yapacaksa şu anda yapsın. halkımız her tarafta ayağa kalksın” diye konuştu.

abd’yi de işid’e karşı yeterince sert müdahale etmemekle eleştiren pyd eşbaşkanı, “görüştüğümüz bütün güçler, bize ‘haklısınız' diyorlar. ama kimse sesini çıkarmıyor. abd de kobani etrafında bazı işid mevzilerini bombaladı. ancak bunlar yetersiz. abd ciddi değil. eğer ciddi olsaydı bu böyle olmazdı. kısa sürede bunları püskürtürdü” dedi.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;