Suriye

PYD Cenevre'ye davet edilmedi

PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim kendisine veya başka bir PYD'liye Cenevre için davetiye gönderilmediğini açıkladı. PYD'nin de içinde yer aldığı Demokratik Suriye Meclisi'ne ise davetiye gitti. PYD'ye davet gitmediğini Fransa Dışişleri Bakanı da doğruladı.

Salih Müslim

pyd eş genel başkanı salih müslim, cenevre toplantısı ile ilgili eline kendisine veya başka bir pyd'liye davetiye geçmediğini söyledi. pyd'nin de içinde yer aldığı demokratik suriye meclisi'nin eş başkanı heysem menna ise cenevre'ye davet edildi. 

fransa dışişleri bakanı laurent fabius da bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura'nın kendisine, "pyd'ye davet göndermedim" dediğini aktardı. 

"sayın mistura davetiyeleri gönderdi. pyd konusu birçok soruna yol açıyordu ve mistura bana, pyd'ye davet göndermediğini söyledi."

demokratik suriye meclisi'ne davetiye

demokratik suriye meclisi'nin heysem menna dışındaki diğer eş başkanı pyd'ye yakın isimlerden ilham ahmed. ahmed de cenevre'ye davet edilmedi.

imc tv'ye konuşan salih müslim, toplantıya davet edilen heysem menna’nın, kendilerine “siz olmadan biz de gitmeyiz” dediğini aktardı.

müslim, "davetin gelmemesi teknik bir neden değil, bazı iradeler her nedense buna karşı çıkıyor. biz etkili bir güç olarak eğer katılmazsak suriye için barış süreci tehlikeye girer ve akıbeti de cenevre 2 gibi olur" diye konuştu. 

bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura'nın sözcüsü de katılımcılara davetiylerin gönderildiğini duyursa da kimlere gönderildiğini açıklamamıştı.

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, pyd'nin bu toplantıya katılması durumunda girişimi boykot edeceklerini söyledi.

özgür suriye ordusu karşıtı "muhalif"

suriye demokratik meclisi, pkk'nın suriye kolu pyd’nin omurgasını oluşturduğu suriye demokrat güçleri’nin (sdg) siyasi kolu. sdm'nin üyeleri aynen sdg'de olduğu gibi kürt, arap (rakka devrimciler cephesi) ve süryani isimlerden oluşuyor. eş başkanları; rusya’ya yakın bir isim olan heysem menna ve tev-dem olarak bilinen kürtlerden oluşan demokratik toplum hareketi’nden ilham ahmed.

cenevre'ye davet edilen menna, baas partisi iktidarının ‘barışçıl yollarla’ değiştirilmesini savunan bir isim. dış müdahaleye ve silahla mücadeleye yani özgür suriye ordusu’na karşıtlığını sık sık dile getiren ancak rusya’nın dış müdahalesi konusunda yorum yapmayan bir isim.

sdm, riyad toplantısıyla eş zamanlı olarak, yani 8-9 aralık 2015 tarihlerinde suriye’nin haseke iline bağlı malikiye kasabasında kuruldu. malikiye’deki kurucu toplantıdan sonra sdm 10 ocak 2016’da cenevre kentinde ikinci toplantısını düzenledi.

muhalifler henüz karar vermedi

suudi arabistan'ın başkenti riyad'da toplanan yüksek müzakere heyeti sözcüsü munzir mahos ise al jazeera'ya yaptığı açıklamada "gelen davetiyelerde eskilerinden bir farkını görmedik. davetiyeyi kabul edip etmemek konusunu tartişmaya devam ediyoruz. konuyu ciddiyetle ele aliyoruz. bu gece geç bir saatte ya da yarin sabah kararimizi açiklayacağız" dedi.

kaynak: al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;