Suriye'de iç savaş

'PYD insan haklarını ihlâl ediyor'

Uluslararası Af Örgütü, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin, kontrolü altındaki bölgelerde insan hakları ihlâlleri yaptığını duyurdu. Af Örgütü raporuna göre, PYD, ‘terörle ve IŞİD ile mücadele’ adı altında keyfi tutuklamalar yapıyor, adil yargılanma hakkını çiğniyor.

Konular: PKK, IŞİD, Ortadoğu
Af Örgütü, PYD’yi insan haklarına uygun hareket etmeye çağırdı. [Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

uluslararası af örgütü’nün pyd’nin tutukladığı kişilerle görüşerek hazırladığı rapora göre pyd, işid ile mücadeleyi bahane olarak kullanarak, kendisini barışçıl yöntemlerle eleştirenlere ve sivillere karşı hak ihlâlleri yapıyor.

bazı kişilerin mahkeme önüne çıkarılmadan bir yıla yakın bir süre tutuklu kaldığını ve kendilerini savunma hakkının ellerinden alındığını belirten af örgütü, pyd’yi insan haklarına uygun hareket etmeye çağırdı.

af örgütü kıdemli kriz yönetimi uzmanlarından lama fakih, örgütün internet sitesinde yaptığı açıklamada, ‘pyd kendi kontrolü altındaki bölgelerde bireylerin haklarını çiğnemek için terörizmle mücadele bahanesi kullanmamalı’ dedi ve şunları söyledi:

delil olmadan, bağlantı olduğuna dair müphemlikler üzerine ya da görüşlerini temel alarak, şüphelileri güvenlik sağlama adına hapsetmeye yönelik sert taktikler geri tepebilir ve güvenliği de sağlamaz. iddia edilen suçlardan bağımsız olarak şüphelilerin keyfi tutuklamalara maruz bırakılmamalı ve adil yargılanma hakları sağlanmalıdır.”

kaynak: uluslararası af örgütü

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;