Ortadoğu

PYD Rasulayn'da denetimi sağlıyor

Türkiye'nin Ceylanpınar ilçesinin karşısındaki Rasulayn'da El Kaide ile bağlantılı gruplarla Kürt PYD güçleri çatışıyor. PYD 19 köyü ele geçirdiğini duyurdu.

Konular: Suriye
PYD ile Nusra Türkiye sınırında çatışıyor. [AJA]

suriye'de pkk ile bağlantılı demokratik birlik partisi'nin (pyd) silahlı kanadı ypg ile el kaide bağlantılı nusra cephesi arasında çatışmalar sürüyor.

pyd güçleri ve nusra, şanlıurfa'nın ceylanpınar ilçesinin karşısındaki rasulayn kasabasının denetimi için mücadele ediyor. 

ypg, rasulayn'a (kürtçe adıyla serakaniye) bağlı 19 köyü ele geçirdiğini duyurdu. son ele geçirilen yerleşim birimi tel halef köyü. 

pyd'nin hedefi

türkiye sınırındaki rasulayn kasabası stratejik önemde. suriye'de ağırlık olarak kürtlerin yaşadığı bölgelere yardım buradaki sınırdan geçiriliyor.

pyd ekim ayında da irak sınırında bulunan yarubiyye kasabası ve irak-suriye arasındaki sınır kapısını ele geçirmişti.

pyd güçleri, özellikle suriye'nin haseki kenti ve çevresinde kontrolü tamamen ele geçirmek istiyor. bölge petrol rezervleri bakımından zengin. aynı zamanda irak'ın kürdistan bölgesi ile sınır komşusu.

suriye ordusuna bağlı güçler muhaliflerin elinde bulunan bölgelere hava ve karadan saldırılarını sürdürüyor.

özellikle lübnan sınırında bulunan hums, başkent şam'ın dış mahalleleri, rakka, dera ve idlip'e yoğun hava saldırıları var.  

suriye insan hakları örgütü, muhaliflerin yoğun olarak yaşadığı bu bölgelere gerçekleştirilen saldırılarda 35 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

6 grup nusra'ya katıldı

suriye'de her ikisi de el kaide ile bağlantılı nusra cephesi ve irak şam islam devleti (işid) grupları arasında da güç mücadelesi devam ediyor.

ülkenin farklı bölgelerinde mücadele eden silahlı altı grup nusra'ya katıldığını ilan etti.

nusra'ya katılan gruplar: ahfadı ömer, suyuf şahba, cundu mevali, nuru şam, ensar ve şüheda rıtyan.  

bölgedeki muhalifler, bu küçük grupların işid karşısında varlık sürdüremeyecekleri için nusra'nın koruması altına girdiğini söylüyor.

irak şam islam devleti grubu bölgesel bir hilafet devletinden yana. bundan dolayı ele geçirdiği bölgelerde diğer gruplara yaşam hakkı tanımıyor. mutlak itaate inanıyor.

kendisine bağlı şeriat mahkemeleri kuruyor. bu bölgelerde herkese irak şam islam devleti adı ile basılı kimlik kartları dağıtıyor.

grubun yönetici kadrosunun neredeyse tamamı suriye dışındaki ülkelerden gelen savaşçılardan oluşuyor.  

nusra cephesi ise daha çok suriyeliler tarafından kontrol ediliyor. ülkenin bütünlüğünün bozulmaması gerektiğine inanıyor.

ele geçirilen bölgelerde bulunan diğer gruplarla diyalog halinde. bundan dolayı farklı gruplar ile ortak operasyonlar düzenliyorlar. aynı bölgelerde ortak yardım faaliyetleri yapıyorlar. 

kaynak al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;