Suriye'de iç savaş

"PYD'den Afrin'deki gençlere silah altına girme baskısı"

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi, PYD'nin Afrin bölgesindeki Raco ilçesinde onlarca parti sempatizanını alıkoyduğunu ve zorla silah altına almak için ağır silahlarla bu kişilerin evlerine baskın düzenlediğini savundu.

[Fotoğraf: Al Jazeera / Arşiv]

suriye kürdistan demokrat partisi'nden (skdp) yapılan yazılı açıklamada pkk'nın suriye uzantısı pyd'nin afrin bölgesindeki parti üyelerine yönelik baskılara devam ettiği savunuldu. uluslararası kamuoyuna çağrı yapılan açıklamada, "pyd'nin politikaları kürt halkının çıkarlarına hizmet etmiyor. tüm uluslararası güçlerden, insan hakları kuruluşlarından ve ilgili kesimlerden bu uygulamalarını sona erdirmesi için pyd'ye baskı yapmasını talep ediyoruz" denildi.

afrin'e bağlı şerava ve raco nahiyeleri ile basili, halka, ebla, badinli ve amra köylerinin yoğun bir kuşatma altına alındığı kaydedilen açıklamada, "pyd'nin bu baskısını şiddetle kınıyoruz. pyd bu vahşice uygulamalarından vazgeçsin ve halkımızın iradesine saygı duysun" ifadeleri kullanıldı.

suriye kürt ulusal konseyi (enks) başkanı ibrahim bro, pyd'nin suriye'nin kuzeyinde elinde tuttuğu bölgelerde üyelerine yönelik baskıları devam ettirdiğini savundu. bro, irak'taki kürdistan demokrat partisi'nin (kdp) resmi sitesinde yer alan açıklamasında pkk'nın suriye uzantısı pyd'nin yöneticilerine ve üyelerine baskılarının devam ettiğini belirtti.

pyd'nin rejim yanlıları ve işid üyelerini hemen serbest bıraktığına ancak 30 yönetici ve üyelerinin hâlâ zindanda tutulduğuna dikkat çeken bro, "pyd, rojava'daki sindirme operasyonlarını devam ettiriyor. hâlihazırda 30 yönetici ve üyemiz pyd zindanlarında tutuluyor. bu örgüt çözüm için hiçbir adım atmıyor" diye konuştu.

"amaç cerablus ve mumbuc'daki savaşçı ihtiyacını karşılamak"

skdp merkez yönetim kurulu üyesi nuri brimo da aa'ya yaptığı açıklamada afrin'de her gün onlarca gencin pyd tarafından silah altına girmeleri için götürüldüğünü öne sürdü.

pyd'nin askeri açıdan zor durumda olduğunu savunan brimo, "pyd, cerablus, mumbuc ve diğer bölgelerdeki çatışmalar nedeniyle militanlara ihtiyaç duyuyor. bu ihtiyacı da buradaki gençleri silah altına alarak karşılamaya çalışıyor" dedi.

afrin'in kuşatma altında olması nedeniyle gençlerin kaçacak bir yol bulamadığını ifade eden brimo, şunları söyledi:

"afrin'deki halk büyük bir baskı altında. afrin ve çevresindeki 6 nahiyede pyd baskıları aralıksız sürüyor. örgüt, 15 ila 45 yaşlarındaki herkesi silah altına girmesi için zorluyor. pyd, götürdüğü insanlara 15 günlük eğitim verdikten sonra esed askerlerine teslim ediyor. sonra da bu insanlar halep ve ihtiyaç duydukları diğer bölgelere savaşmaya gönderiliyorlar."

afrin'deki 40 hanelik bir köyden 18 kişinin pyd tarafından götürüldüğünü aktaran brimo, "köyde şimdi yaşam durmuş vaziyette. köylüler insan gücü kalmadığı için işlerini yapamaz haldeler" ifadelerini kullandı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;