Suriye'de iç savaş

PYD'den federasyon ilânı

Kontrol ettiği üç bölgede oylama yapan PYD, Suriye'nin kuzeyinde federasyon ilân etti. Esed yönetimi, federasyon ilânının hiçbir yasal sonucu olamayacağını belirtti.

[Fotoğraf: DHA]

pkk'nın suriye'deki kolu pyd, kontrol ettiği üç bölgede oylama yaparak ülkenin kuzeyinde federal sistem ilân etti. suriye devlet televizyonundan yapılan açıklamada, esed yönetiminin federasyon ilânının hiçbir yasal ya da siyasi sonucu olmayacağını belirttiği ifade edildi.

pyd, suriye'nin kuzeyinde federasyon ilân edeceğini dün açıklamıştı. reuters'e konuşan bir türk dışişleri yetkilisi, "federasyon ilânı gibi tek taraflı bir kararın geçerliliği yoktur" demişti. suriye'den de "amacımız ülkeyi bir bütün olarak tutmak" açıklaması gelmişti. abd dışişleri bakanlığı, suriye’de özerk ya da yarı özerk bir kürt yönetimini tanımayacaklarını açıklamıştı.

ocak 2014'te pyd ağırlıklı 'yasama meclisi'nin kabul ettiği 'anayasa' ile suriye'nin kuzeyinde 'demokratik özerk yönetim' ilân edilmişti. yoğunlukla kürtlerin yaşadığı kuzeydeki bölgenin cizre, kobani ve afrin olmak üzere 3 kantona ayrıldığı ve anayasa'da bu kantonların suriye topraklarının bir parçası olduğuna vurgu yapılmıştı. 'anayasa'da pyd'nin silahlı kanadı ypg için de ayrı bir madde ayrılmış, o maddeye göre, ypg, özerk yönetim'in savunma gücü olarak kabul edilmişti.

kaynak: al jazeera, reuters ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;