Mısır'da darbe dönemi

"Rabia'da 1282 kişi öldü"

Mısır’da darbe karşıtı hareket, Ağustos 2013'de Rabia Meydanı'ndaki gösterilerin dağıtılması olaylarında 1282 kişinin öldüğünü, 5 bin kişinin yaralandığını ve 350 kişinin kaybolduğunu belgelediklerini açıkladı.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Koalisyon üyesi Havari, Ulusal Komisyon tarafından yayınlanan raporu sahte ve taraflı olarak niteledi. [Al Jazeera]

istanbul’da konuşan darbeyi red ve meşruiyete destek koalisyonu üyesi muhammed havari, yetkililerin rabia meydanı'nda göstericiler için açılan güvenli geçiş koridoruna bilinçli bir şekilde müdahale ettiklerini savundu. polis, asker ve “baltacılardan” oluşan güvenlik güçlerinin bu koridoru kullananları gözaltına almaya çalıştığını söyledi. 

darbenin mimarı savunma bakanı abdülfettah sisi ve içişleri bakanı muhammed ibrahim’in meydanda ağır silahların olduğu iddiasına da cevap veren havari, meydanda sadece 8 güvenlik mensubunun öldüğünü, iddiaların "sağlıklı olmadığını" söyledi.  

havari, ulusal konsey’in daha önce hazırladığı raporda rabia meydanı’nın ateşe verilmesi, cesetlerin yakılması, cami ve kur’an-ı kerim’lerin yakılması olaylarının görmezden gelindiğini belirtti.

havari'ye göre ulusal konsey'in raporunda, müslüman kardeşler teşkilatı liderlerinden ahmed abdülaziz ve muhammed biltaci’nin kızlarının da aralarında olduğu kişilerin meydanda bulunan keskin nişancılar tarafından öldürüldüğünden söz edilmedi. 

“sahte rapor”

istanbul’da düzenlenen basın toplantısında konuşan havari, “celladı kurban, kurbanı cellat yapan sahte bir raporla karşı karşıyayız” dedi. havari, gerçekleri araştırma komisyonu’nun askerin, göstericileri dağıtmadaki rolünden söz ettiğini ancak son raporda bunların yer almadığını belirtti. havari, meydana girmeye çalışan ambulansların engellendiğini, ilkyardım ekiplerinin meydanda konuşlanan keskin nişancılarca hedef alındığını söyledi.

basın toplantısı engellendi

ulusal komisyon tarafından yayınlanan rapora itiraz etmek amacıyla 18 mart salı günü kahire’deki istiklal partisi genel merkezinde yapılması planlanan basın toplantısı mısır güvenlik güçleri tarafından engellenmişti.

parti binasını kuşatan polis, darbeyi red ve meşruiyete destek koalisyonu üyelerinin de aralarında bulunduğu birçok kişiyi gözaltına almıştı.

mısır insan hakları ulusal komisyonu üyesi nasır emin, 17 mart pazartesi günü yayınlanan raporda, rabia ve nahda meydanlarında aralarında 8 güvenlik mensubunun da bulunduğu 632 kişinin öldüğünü, 1492 kişinin yaralandığını ve 800 kişinin de gözaltına alındığını açıklamıştı.

başkent kahire’deki tahrir meydanı’nın cumhurbaşkanı mursi karşıtlarıyla dolması üzerine mursi taraftarı binlerce kişi de kahire’nin doğusundaki rabia ve cize kentindeki nahda meydanlarında destek gösterileri düzenlemişti.  

abdülfettah sisi liderliğinde mısır ordusu, 30 haziran 2013 tarihinde gerçekleşen kitlesel protestolardan sonra 3 temmuz'da yönetime el koymuş, cumhurbaşkanı muhammed mursi'yi görevden aldığını açıklamıştı. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;