Ortadoğu

Rafsancani'nin kızı tutuklandı

İran eski cumhurbaşkanının kızı Faize Rafsancani 'devlet karşıtı propaganda yapmak' suçundan altı ay hapis yatacak.

Haberin Öne Çıkanları

Tahran'da kalacak

'Röportaj yüzünden'

9 aydır gözaltındaydı

Rafsancani hakkındaki kararın İran'ın insan hakları ihlallerini eleştiren bir röportajın ardından çıktığı iddia ediliyor. [Reuters]

iran eski cumhurbaşkanı ekber haşimi rafsancani'nin kızı hakkında hapis kararı çıktı. faize rafsancani 'devlet karşıtı propaganda yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. eski parlamenter, altı ay hapis yatacak.

iran hapishaneler şefi gholamhossein esmaili, mehr haber ajansına yaptığı açıklamada, rafsancani'nin başkent tahran'da bulunan evin hapishanesine götürüldüğünü söyledi.

faize rafsancani, 2009 yılındaki seçim kampanyasında, cumhurbaşkanı mahmud ahmedinecad'a karşı mirhüseyin musavi'nin yanında yer almış, ocak ayında gözaltına alınmıştı.

2011 yılında, devlet aleyhine faaliyet yürüttüğü iddiasıyla yargılanarak hapis cezası alan rafsancani hakkında, bir internet sitesine verdiği, iran'ın insan hakları ihlallerini eleştiren bir röportajın ardından karar verildiği iddia ediliyor. 

aile hedef oldu

faize rafsancani'nin tutuklanışı, erkek kardeşi mehdi rafsancani'nin ingiltere'den dönmek üzere olduğu döneme denk geldi. yetkililer, mehdi'nin 2009 yılında seçimlerin ardından  yaşanan gerginlikte 'kışkırtıcılık yaptığı' ve bu sebeple tutuklanması gerektiğni savunuyor. 

isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, reuters haber ajansına, mehdi'nin şu an dubai'de bulunduğunu ve pazar günü ülkeye giriş yapmasının beklendiğini açıkladı. 

rafsancani ailesi, 1979 devrimi'nden bu yana en büyük politik krizin yaşandığı 2009 yılında büyük baskı ile yüz yüze geldi. 

devrimin lideri ayetullah ruhullah humeyni 'ye yakın bir isim olarak bilinen eski cumhurbaşkanı ekber haşimi rafsancani, seçimlerin ardından çıkan karmaşada muhalif göstericilere sempati duyduğunu açıklamıştı.

muhalefete fazla yakın durduğu için eleştirilen rafsancani, 2011 yılında ise uzmanlar meclisi başkanlığı görevini devretmişti.

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;