Ortadoğu

Ramadi'de IŞİD ile milisler çatışıyor

Irak'ın Anbar eyaletindeki kentte, aşiretler ve yerel polisin desteklediği milisler El Kaide bağlantılı gruba karşı çatışıyor. Felluce'de ise bir Irak-Şam İslam Devleti liderinin öldürüldüğü açıklandı.

Konular: Irak

Haberin Öne Çıkanları

Ramadi ve Felluce'de operasyon

Maliki uyarmıştı

IŞİD lideri öldürüldü iddiası

iraklı askeri kaynaklar felluce’de irak-şam islam devleti örgütü (işid) komutanlarından  ebu tufeyl'in genç bir kızla 'cihad evliliği' yapmaya çalışırken öldürüldüğünü açıkladı. iddia ile ilgili işid’den henüz açıklama gelmedi.  

geçen hafta işid’in kontrolüne geçen felluce abluka altında. hükümete bağlı güvenlik güçleri, başkent bağdat’ın 65 km batısındaki kente hava saldırısı düzenledi. 

suriye’ye komşu olan anbar eyaleti’nin başkenti ramadi’nin kuzey ve güneyinde de uyanış konseyleri (sahwa) olarak bilinen milisler, el melab ve el bucabır'da işid'e karşı çatışıyor. irak ordusu ise anbar'ı kuşatmış olmasına rağmen çatışmalara girmiyor. ordu anbar'ın dışından milislere lojistik destek sağlıyor. 

son üç günde anbar’da 200’den fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor.  

maliki uyardı

irak başbakanı nuri maliki, işid’in kontrolündeki felluce'de yaşayanlara seslenerek "askeri operasyon istemiyorlarsa el kaide bağlantılı savaşçıları kentten atmaları gerekiyor" dedi.

maliki, güvenlik güçlerini yerleşim bölgelerine saldırmamaları için uyardı.

aşiretler bölündü

eyaletteki sünni aşiret üyeleri de ikiye bölündü. bir kısmı hükümete karşı işid ile birlikte savaşma yanlısıyken, bir kısmı da örgütü bölgeden çıkarmaya çalışıyor.

çatışmalar, güvenlik güçlerinin anbar eyaleti'nde sünnilerin protesto gösterileri yaptığı bir kampı kapatmasının ardından başlamıştı. bir yılı aşkın süredir devam eden protestolarda göstericiler, şii irak merkezi hükümetinin sünni bölgelere ayrımcılık uyguladığını iddia ediyor. 

aralık ayı sonunda artan şiddet, ülkede siyasi krize neden oldu. sünni el irakiye bloğundan 44 milletvekili istifa etti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;