Suriye'de iç savaş

"Ramazan'da savaş varsa görüşmeler de olmalı"

Suriye krizine çözüm bulmak için Cenevre’de yürütülen müzakerelere Ramazan ayında ara verileceği spekülasyonları yapılırken, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, "Taraflar Ramazan’da savaşmaya devam ediyorlarsa, çözüm görüşmelerine katılmamaları için bir neden yok" dedi.

De Mistura, rejimin hem havdan hem karadan yardım yapılmasına engel olursa ABD ve Rusya'dan çözüm isteyeceğini belirtti. [Fotoğraf: Reuters]

cenevre’de uluslararası suriye destek grubu’nun insani yardım görev gücü’nün haftalık toplantısına katıldıktan sonra basına konuşan bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura, müzakere görüşmelerini yeniden başlatmadan önce güvenilirlik sağlamak gerektiğini söyledi. bunun için de insani yardım çalışmalarında bir ilerleme kaydetmek gerektiğini vurguladı.

suriye görüşmelerinin ramazan sonrasına kalacağı yönündeki spekülasyonlara karşılık veren de mistura, suriye'de taraflar ramazan ayı sırasında savaşmaya devam edeceklerse, cenevre’de görüşmemek için de bir nedenleri olmadığını savundu.

de mistura, bu akşam bm güvenlik konseyi'yle bir toplantı gerçekleştireceğini ve ona suriye sahasındaki son gelişmeleri aktaracağını söyledi.

suriye’de momentumu kaybetmemek gerektiğini vurgulayan arabulucu, bmgk ile toplantısından sonra cenevre görüşmelerinin tarihini açıklayabilecek bir duruma geleceğini söyledi:

"şu an görüşmelerin ne zaman olacağını söyleyebilecek durumda değilim. ancak bu akşam bmgk’yla istişareler yaptıktan sonra bu duruma gelebilirim."

'siviller açlık riski altında'

suriye’de şam yönetiminin ve silahlı muhalif grupların insani yardım çalışmalarına izin vermediği takdirde, birçok sivilin açlıkla karşı karşıya kalacağını söyleyen de mistura, "suriye’de şu anda birçok sivil, açlık tehlikesi altında" ifadesini kullandı.

de mistura, rejimin hem yardım konvoylarına, hem de uluslararası suriye destek grubu’nun viyana zirvesinde kararlaştırdığı havadan yardım operasyonlarına karşı çıktığı takdirde, rusya ve abd’den çözüm isteyeceğini belirtti.

'yardımlar gelmeden cenevre’ye gitmeyin'

suriye’de rejimin kuşatması altındaki muhalif bölgelerin yerel konseyleri, cenevre’de muhalifleri temsil eden yüksek müzakere heyetine açık bir mektup yazdı.

cenevre görüşmelerine katılıp katılmamak konusunda bir karar almak için riyad’da perşembe günü toplantı düzenleyecek yüksek müzakere heyeti’ne seslenen bölgeler, viyana zirvesinden çıkan havadan yardımlar kararının uygulanmadan cenevre’ye gitmemesini istedi.

kaynak: al jazeera, afp ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;