Suriye'de iç savaş

'Rejim çekilmeden tutukluları öldürdü'

Suriye’nin İdlib kentini ele geçiren muhalifler Esed rejimi güçlerinin kentten çekilmeden önce güvenlik merkezlerinde bulunan onlarca tutukluyu öldürdüğünü söyledi.

Görüntülerden rejimin zindanlarındaki tutukluların koğuşlarında uyudukları sırada infaz edildikleri anlaşılabiliyor. [Fotoğraf: Al Jazeera]

muhalifler, rejim güçlerinin boşalttığı idlib kentinin merkezinde bulunan askeri güvenlik şubesi’nde uyudukları sırada öldürülen onlarca tutukluyla karşılaştıklarını belirtti.

al jazeera’nin ulaştığı özel görüntülerde aralarında kadın ve yaşlıların da bulunduğu onlarca kişinin cesetleri görülüyor. görüntülerden tutukluların koğuşlarında uyudukları sırada öldürüldükleri anlaşılıyor.

muhaliflerin ifadelerine göre, güvenlik merkezlerinden çekilen rejim güçleri, bazı tutukluları da kalkan olarak kullanmak amacıyla beraberinde götürdü.

muhalifler, idlib’den güneye doğru çekilen rejim güçlerinin lazkiye-eriha karayolu üzerinde bulunan mastuma kampına sığındığını belirtti.

al jazeera muhabiri, türkiye’nin hatay kentinin karşısında yer alan suriye’nin idlib kentinin tamamen muhaliflerin eline geçtiğini ifade etmişti.

el kaide’nin suriye kolu nusra cephesi örgütü ve bölgenin en etkili silahlı gruplarından ahraru şam’ın de dâhil olduğu çatı birliği “fetih ordusu”, beş gün önce ülkenin kuzeybatısındaki idlib kentini ele geçirmek için büyük bir saldırı başlatmıştı.

ahraru şam, nusra cephesi, aksa askerleri (cundul aksa), ehli sünnet ordusu (ceyşu sunne), feyleku şam ve hak tugayı (livau hak) gibi büyük gruplar, “fetih ordusu” adı altına ‘idlib'e ortak saldırı’ düzenlemek amacıyla birleştiklerini duyurmuştu.

idlib, rejimin kaybettiği ikinci kent oldu. işid'in denetiminde olan rakka kenti rejimin denetiminden çıkan ilk kent olmuştu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;