Suriye'de iç savaş

"Rejim Eski Halep’i aldı"

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, rejim güçlerinin Halep’in tarihi eski şehir bölgesini muhaliflerden aldığını duyurdu. Muhalifler ise bölgede çatışmaların sürdüğünü ifade etti. Gözlemevi'ne göre muhalifler son birkaç haftada Halep'in doğusunda kontrol ettikleri alanın üçte ikisini rejime kaptırdı.

londra merkezli suriye insan hakları gözlemevi, çarşamba günü muhaliflerin bulunduğu bölgelerde ilerleyişini sürdüren rejim güçlerinin halep’in tarihi kısmını ele geçirdiğini açıkladı. esed’e bağlı güçlerin hava saldırıları ve bombardımanların desteğiyle ele geçirdiği kısımda, halep emevi camii de bulunuyor. son birkaç haftada halep'te ilerleyişini sürdüren rejim güçleri, muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin üçte ikisini aldı.

gözlemevi’nin "eski halep'in rejimin eline geçtiği" iddiasını reddeden muhalifler, çatışmaların sürdüğünü ifade etti.

rejime yanlısı kaynaklar ise, esed ordusunun merce ve şeyh lutfi semtlerini ele geçirdiğini ve oradaki silahlı kişileri temizlemeye devam ettiğini duyurdu. 

özgür suriye ordusu komutanlarından muhammed şeyh de, kerm tahhan, myassar, muvasalat, ramuse, kadi asker ve merce semtlerinin de aralarında olduğu 12 semti rejime geçtiğini kabul etti.

rejim güçleri çarşamba günü stratejik katırcı semtini muhaliflerin elinden almıştı.

15 kasım’dan bu yana doğu halep’te 828 kişi hayatını kaybetti.

muhaliflerden 5 günlük ateşkes önerisi

muhalifler, sivillerin ve yaralıların çatışma bölgelerinden tahliye edilmesi için 5 günlük bir ateşkese hazır olduğunu açıkladı. muhalifler 500 yaralının kentten tahliyeye muhtaç durumda olduğunu vurguladı. bölgeden ayrılmak isteyen sivillerin bm’nin denetiminde kuzey halep kırsalına tahliyesi istendi.

muhalifler, sivillerin tahliyesinden sonra rejim ile kentin akıbeti konusunda müzakereye oturmaya hazır olduklarını da ifade etti. önerilerinin sonunda, kuşatılmış bölgelerdeki sivillerin akıbetinin, rejimin sorumluluğunda olduğunun altı çizildi.

"rus albay öldürüldü"

rusya savunma bakanlığı, halep’teki çatışmalarda bölgede ‘danışman’ olarak bulunan bir albayın öldüğünü duyurdu. açıklamada ruslan galitsly’nin muhaliflerin saldırısında yaralandıktan sonra hayatını kaybettiği ifade edildi.

"80 bin kişi kaçtı"

gözlemevi, büyük operasyonun başladığı 15 kasım’dan bu yana, halep’te muhaliflerin kontrol ettiği doğu bölgelerden en az 80 bin kişinin kaçtığını da açıkladı.

iç savaştan önce halep'in nüfusu 4 milyonu aşıyordu. şehirde sanayi ve ticaret o dönemde zirve yapmıştı. 2011'de başlayan barışçıl eylemlerin silahlı çatışmalara dönüşmesiyle her şey değişti. muhaliflerin 2012'de kentte bazı mahalleri ele geçirmesinden sonra rejimin bombardımanları başladı. büyük tahribata yol açan rejimin varil bombalı saldırıları kentteki yıkımın boyutunu artırdı.

4 bin yıllık halep'in eski şehri büyük hasar gördü. kentin simgelerinden emevi camii, kale ve sur tahribata maruz kalan çok sayıda tarihi yerlerinden sadece bazıları.

kaynak: al jazeera, afp ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;