Suriye'de iç savaş

Rejim uçakları çocukları öldürdü

Suriye'de Esed rejimine bağlı savaş uçakları çatışmaların sürdüğü Halep'i yine bombaladı. Saldırılarda 17'si çocuk 39 sivil hayatını kaybetti.

Konular: Suriye, Ortadoğu
Halep'de varil bombalarından dolayı şimdiye kadar binlerce kişi hayatını kaybetti. [Fotoğraf: Reuters]

ingiltere merkezli suriye insan hakları gözlemevi'ne göre, halep'te muhaliflerin kontrolündeki bölgelere hava saldırılarını sürdüren şam rejimi, üç komşu köyü bombaladı. saldırılarda 39 sivil hayatını kaybetti. ölen siviller arasında 17 çocuk bulunuyor.

halep merkezin 15 kilometre güneyinde bulunan köylere düzenlenen saldırılarda onlarca kişi de yaralandı.

gözlemevi ayrıca hava saldırılarında füzelerin yanı sıra varil bombalarının da kullanıldığını belirtti.

muhalifler halep kırsalında ilerliyor

suriye’de esed rejimi ve işid’e karşı savaşan muhalif gruplar, halep’in kuzeyinde 11 mayıs’ta başlattıkları saldırılarda beş köyü ele geçirdi.

ocak 2014’te muhaliflere savaş açan işid başta deir ez zor ve rakka olmak üzere birçok bölgede ilerleme kaydetmişti.

işid, halep'in kuzey kırsalında mumbuc, çobanbey, al bab, aktarin, turkmen barih, gandura, cerablus gibi yerleşim birimlerini ele geçirirken, aynel arap (kobani) dışında çatışmalar düşük yoğunlukta sürdü.

muhalifler, halep'in kuzeyinde bulunan karamil köyünde 11 mayıs'ta başlattıkları saldırılar sonucu 5 köyü ele geçirdi.

cephe şamia tarafından başlatılan operasyonlara komuta eden ebu velid, işid'e karşı geride kalan 1,5 yıl boyunca ilk ilerlemenin el edildiğini, bunun da kendilerine büyük moral sağladığını söyledi.

ebu velid, aljazeera türk'e cephede yaptığı açıklamada “halkımız bu harici terör grubundan çok çekti. işid şu an en zayıf dönemini yaşıyor. bizim hedefimiz önce al bab, çobanbey, aktarin, mumbuc gibi daha önceden özelleştirilmiş ve işid'in işgalinde olan noktaları ele geçirmek” dedi

bm verilerine göre, suriye'de 2011'de başlayan ayaklanmalar ve devamındaki iç savaştan dolayı şimdiye kadar 220 binden fazla kişi hayatını kaybetti. gerçek rakamın bunun çok üstünde olduğu tahmin ediliyor. ayrıca milyonlarca insan evinden olduğu ve bunların çoğunluğu da suriye'ye komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;