Suriye'de iç savaş

"Rejimin ihlalleri ağır basıyor"

BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Pillay, Suriye’deki iç savaşın Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşınması gerektiğini söyledi, rejimin BM Büyükelçisi ise Pillay için ‘sorumsuzca davranan bir deli’ dedi.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Caferi 24 Aralık tarihinde BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektupta BM'yi bu konuda gerekli acil önlemleri almaya çağırdı. [Fotoğraf: Reuters Arşiv]

birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi’ne bilgi veren insan hakları yüksek temsilcisi navi pillay, suriye rejiminin insan hakları ihlallerinin silahlı muhaliflerin ihlallerini fazlasıyla aştığını söyledi.

suriye, orta afrika cumhuriyeti, güney sudan, mali ve libya hakkında bilgi veren pillay, suriye’deki durumun uluslararası ceza mahkemesi’nde ele alınması gerektiği görüşünü tekrarladı.

pillar, kendisiyle birlikte çalışan gözlemcilerin de, paulo pinheiro başkanlığındaki bm suriye komisyonunun da ülkedeki insan hakları ihlalleri konusunda iki tarafı da suçladıklarını söyledi, “ancak ikisini karşılaştıramazsınız” ifadesini kullandı.

15 üyeli güvenlik konseyi’nde birçok ülkenin ve bm genel sekreteri ban ki-moon’un siyasi çözümden yana olduğunu söyleyen pillay, müzakereler sürerken adaletin ve hesap verilebilirliğin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

"hükümetin ihlalleri ağır basıyor"

“hükümet güçlerinin eylemleri insan hakları ihlallerinde ağır basıyor. öldürme, canilik, gözaltındakiler, kaybolmalar, bunlar çok ağır basıyor ve karşılaştırılamaz; bu ihlallerden büyük ölçüde sorumlu olan bir hükümettir” diyen yüksek temsilci bu olayların faillerinin belirlenerek durumun uluslararası ceza mahkemesi’nde ele alınması gerektiğini söyledi.

güvenlik konseyi üç yılı geride bırakan iç savaşta bugüne kadar rusya ve ona destek veren çin’in itirazları nedeniyle suriye’deki durumu uluslararası ceza mahkemesi’ne taşıyamadı.

caferi’den ağır suçlama

suriye’nin bm büyükelçisi beşar caferi, pillay’ın rejime yönelik suçlamalarını ‘yanlış ve güvenilirlikten uzak’ olarak değerlendirdi, pillay ve bm müfettişlerinin suriye’yi ziyaret etmediklerini söyledi.

caferi, pillay için “delice ve sorumsuzca davranmaya başladı” ifadesini kullandı.

pillay’ı suriye’deki durumu manipüle ederek gerçekleri saptırmakla suçlayan caferi, yüksek temsilci’nin suriye hükümeti üzerinde daha fazla baskı kurmak adına taraflı davrandığını savundu.

işkence raporu

pillay, ofisinin suriye’de savaşan tarafların uyguladığı işkencelere dair bu hafta bir rapor yayınlayacağını açıkladı.

sunuma dair bilgi veren bir diplomat, pillay’ın 26 yaşındaki bir kadının rejim güçleri tarafından uğradığı işkenceye dair bilgileri paylaştığını söyledi. diplomata göre pillay, duvara asılarak üç gün işkence gören kadının dişlerinin çekildiğini ve cinsel tacize uğradığını aktardı.

suriye’de 2014 mart ayında dördüncü yılına giren iç savaşta 150 binden fazla kişi öldü, milyonlarcası yerinden oldu.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;