Suriye'de iç savaş

Reyhanlı sınırı duvarla örülüyor

Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Suriye sınırının tamamı beton bloklardan oluşan duvarlarla örülecek. 45 kilometrelik sınırdaki duvar örme çalışmalarının 3 yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

Reyhanlı sınırına üzerinde Hatay Valiliği'nin logosunun olduğu her biri 7 ton ağırlığında bloklar yerleştiriliyor. [Fotoğraf: DHA]

suriye'de iç savaşın başlamasının ardından gerek yasadışı geçişleri önlemek, gerekse de kaçakçılığın önüne geçmek için türk silahlı kuvvetleri (tsk) sınır hattında aldığı önlemleri artırdı ve bu kapsamda duvarlar örmeye başladı.

bugüne kadar reyhanlı'nın 45 kilometrelik suriye sınırının yaklaşık 12 kilometrelik bölümüne duvar örüldü. ancak son zamanlarda artan saldırılar nedeniyle sınırdaki güvenlik tedbirleri en üst düzeye çıkarıldı ve duvar örme çalışmaları hızlandı. tüm sınırın duvarla örülmesine karar verildi. hatay valiliği ile 2'nci hudut alay komutanlığı'nın koordinasyonunda başlatılan duvar örme çalışmaları üç ayrı noktada devam ediyor. daha önce 2,5 kilometre duvarın örüldüğü beşaslan mahallesi'nin yeşilce karakolu'na kadar olan 2,5 kilometrelik bölümü, bükülmez mahallesi'nde 8 kilometre ve oğulpınar karakolu sorumluluk sahasında ise 1 kilometre uzunluğunda olacak duvar örme çalışmaları devam ediyor.

üzerinde hatay valiliği'nin logosunun olduğu her biri 7 ton ağırlığında, 30 santimetre kalınlığında, 2 metre uzunluğunda ve 3 metre yüksekliğinde beton bloklar yerleştiriliyor. işçilerin vinç yardımıyla yerleştirdiği beton blokların önümüzdeki dönemde sınırın geri kalan kısmına da yerleştirileceği ve üç yıl içinde reyhanlı ilçesinin suriye'ye olan 45 kilometrelik sınırın tamamının duvarla örülmüş olacağı belirtildi.

kurşun geçirmez duvarlar

2013'te tsk tarafından reyhanlı ilçesinin kuşaklı mahallesi'nde suriye sınırına 1 kilometrelik duvar örülmüştü. daha sonra beşaslan mahallesi'nde 2,5 kilometre uzunluğunda bir duvar örüldü ve sınırdaki tel örgülerin yerini beton bloklar almaya başladı.

45 kilometrelik bir suriye sınır hattı olan reyhanlı ilçesindeki duvar örme çalışmaları aralıksız devam etti ve oğulpınar karakolu sorumluluk sahasında 4 kilometre, kavalcık mahallesi sorumluluk alanında 2 kilometre uzunluğunda duvar örüldü. bunların dışında cilvegözü sınır kapısı yolu üzerinde suriye sınırında tel örgünün yanına akordeon tipinde esnek engeller yerleştirildi. 2,4 kilometre uzunluğundaki akordeon tipi esnek engelin kurşun geçirmez özelliği var. bu engel kum torbalarıyla da desteklendi.

bölge öso denetiminde

reyhanlı'nın karşısında, özgür suriye ordusu (öso) ve benzer çizgideki muhalif örgütlerin denetiminde idlip ve harim kentleri ile buralara bağlı kasabalar ve iç savaş nedeniyle göç etmiş suriyelilerin barındığı kamplar ve çadırkentler var.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;