Kültür-Sanat

Rilke'den seçmeler

Rainer Maria Rilke'nin tüm şiirlerinden derlenen 'Bütün Şiirlerinden Seçmeler' adlı kitapta toplandı.

Konular: Kültür-Sanat
Rilke, 1926 yılında İsviçre'de hayatını kaybetti.

Kitap, İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlandı.
alman lirik şiirinin en önemli temsilcilerinden biri olarak bilinen ve 20. yüzyıl avrupa şiirinin dönüm noktalarından biri olan rainer maria rilke'nin farklı kitaplarından derlenen 'bütün şiirlerinden seçmeler' kitabı çıktı. kitabı bugüne dek yayımlanan rilke kitaplarından farklı kılan ise rilke kitaplarının incelenmesi ve şiirlerin derlenmesi işini üstlenen ahmet cemal.

türk edebiyatına katkılarından ötürü birçok ödüle layık görülen ve anadolu üniversitesi tarafından fahri doktora alan çevirmen ve yazar ahmet cemal derlemeyi, rilke'nin, yaşam ve şarkılar, resimler kitabı, saatler kitabı, sancaktar christoph rilke'nin aşkı ve ölümü üzerine bir ezgi, yeni şiirler, erken şiirler, ilk şiirler, duino ağıtları ve orpheus'a sone adlı eserlerinden oluşturdu. seçtiği şiirleri yeniden tercüme eden ahmet cemal, kitaptaki tüm şiirlerin aynı zamanda çevirisine de imza atmış oldu.

konuları itibariyle orta avrupa'nın 20. yüzyıl başında kozmopolitleşen kültürünü, günlük yaşamı kendi döneminin özellikleriyle yansıtan rilke, paris'te heykeltıraş rodin ve ressam cezane ile kurduğu dostlukla da biliniyor. ayrıca rilke'nin alman felsefeci hölderlin ile dostluğu hem edebiyatını hem de duygu dünyasını büyük ölçüde değiştirdi. rilke'nin şiirleri, alman idealizmini anlamak için de bir kaynak niteliğinde.

kaynak: al jazeera

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;