2016 Rio Olimpiyatları

Rio'da dikkatle izlenecek 10 Türk sporcu

Türkiye, 2016 Rio Olimpiyatları'nda 21 branşta 103 sporcuyla madalya mücadelesi verecek. Güreş, tekvando gibi dallarda mutlak madalya beklenirken bazı dallarda ilk kez yarışacak. 103 sporcudan dikkat çeken 10 ismi seçtik.

Konular: Spor, Diğer Sporlar

irem karamete - eskrim



irem karamete, türk eskrim tarihinde olimpiyat kotası alan ilk sporcu. aynı zamanda, 1936 berlin olimpiyatları'na katılan halet çambel ve suat fetgeri aşeni'nin ardından olimpiyatlarda milli formayı giyecek üçüncü kadın eskrimci.

en son davet yoluyla 1984'de olimpiyat gören türk eskriminin rio'daki tek temsilcisi irem sporcu bir aileden geliyor. hatta tüm aile eskrimci. annesi ve ablası eski eskrimciler. annesi iki olimpiyat gördü. babası da eskrim antrenörü. 10 yaşında bu spora başladı, 13 yıl sonra olimpiyat başarısını yakaladı.

ferhat arican - cimnastik



izmir büyükşehir belediyesporlu ferhat arıcan, türkiye cumhuriyeti tarihinde olimpiyatta yarışacak ilk erkek cimnastikçi unvanına sahip. 23 yaşında, olimpiyat hedefine günde en az 6 saat çalışarak ulaştığını söylüyor. türkiye, cimnastikte olimpiyat seviyesinde bir ülke değil. 2012'de göksu üçtaş cumhuriyet tarihindeki ilk türk cimnastikçiydi. ferhat arıcan, cimnastikte yalnız değil. bu kez iki türk birlikte yer alacak. diğeri de tutya yılmaz. olimpiyat tarihindeki ikinci kadın cimnastikçi. 17 yaşında, itü'den. türkiye, olimpiyatlarda ilk kez iki cimnastikçiyle yer alıyor. 

ilke özyüksel - modern pentatlon 



modern pentatlon 1912 yılından beri olimpik spor. fakat türkiye ilk kez yer alıyor. ilke özyüksel, modern pentatlonda olimpiyat oyunlarına katılma hakkı elde eden ilk türk sporcu. 36 kadın sporcunun katılacağı oyunlara 20. sıradan giren 19 yaşındaki özyüksel, aynı zamanda bu alanda yarışacak en genç isimlerden olacak. ilke'nin bu başarıya ulaşmasında ailesinin emeği büyük. annesi görme engelli, babası ise emekli.

viktoria zeynep güneş - yüzme



asıl adı viktoria solntseva. 1998 doğumlu. ülkesi ukrayna'da yaşanan kaostan dolayı ülkeden ayrılma kararı aldı. 2014'te türkiye'ye geldi. 2013 dünya gençler şampiyonası'ndaki başarısıyla adını duyurdu. türkiye'nin madalya beklediği isimlerden. eğer rio'da final yüzerse bir kez daha türk spor tarihine geçecek. türkiye yüzmede ilk olimpiyat deneyimini 1960 roma'da yaşadı. 1992 barcelona'da can ergenekan, 200 metre kelebekte yarı final yüzerek en büyük başarıyı getirdi. yüzmede ilk türk kadın yüzücü 1976 montreal'a katılan peri suzam özkum. 6 kez katılan derya büyükuncu ise olimpiyatlara en çok katılan türk yüzücü.

servet tazegül - tekvando



türkiye'nin sadece beş madalya kazanabildiği 2012 londra olimpiyatları'nda, ülkeye moral veren sporculardan biri, almanya'da yetişen servet tazegül'dü. tazegül, tekvando turnuvasında 68 kilo finaline çıkmadan iki ay önce annesini kaybetmişti. acısına rağmen pes etmedi, çalışmayı bırakmadı ve kendi alanında zirveye çıktı: iranlı rakibini yenerek olimpiyat şampiyonu oldu. türkiye, ilk kez bu dalda olimpiyat altını kazandı. tazegül yine türkiye'nin en büyuk madalya umutlarından.

riza kayaalp - güreş 



2012 olimpiyatları'nda türkiye'ye ilk madalyayı getiren isim rıza kayaalp'ti.

son dünya ve avrupa şampiyonu unvanlarıyla londra'da mücadele eden genç güreşçi, 120 kilo grekoromende kübalı nunez lopez'e yenilerek final şansını kaybetmiş, gürcü rakibi guram pherselidze karşısındaki performansıyla bronz madalyaya uzanmıştı. türkiye'de 'ata sporu' olarak değerlendirilen güreşte gelen sadece bir bronz madalya ile rıza kayaalp, bu sporda ülkenin en gözde ismi olmaya devam etti.


taha akgül - güreş



dört yılda üç avrupa bir dünya şampiyonluğu kazanan taha akgül, 2016 olimpiyatları'nda altın alıp minderi bırakmak istiyor. akgül, sekizinci bitirdiği londra 2012'de güreş müsabakalarının son günlere denk geldiğini ve diğer branşlarda alınan başarısız sonuçların baskı yaratarak kendilerini de olumsuz etkilediğini söylemişti. milli güreşçi rio 2016'da madalya kazanarak londra'yı unutturmak istiyor. sonraki hedefi ise yağlı güreşe geçmek ve kırkpınar'da altın kemeri art arda üç kez kazanıp bu kemerin ebedi sahibi olmak.

çağla büyükakçay - tenis



çağla büyükakçay, son yıllarda türkiye'nin gördüğü en iyi raket. wta kazanan ilk türk tenisçi. türk tenisi çağla ile birlike ilk kez olimpiyatlarda temsil edilecek. 

polat kemboi arikan - atletizm



polat kemboi arıkan, 25 yaşında. asıl adı paul kipkosgei kemboi  kenya asıllı. 2011'de türk vatandaşlığına geçti. 2016 avrupa şampiyonası'nda 10 bin metrede altın madalya kazandı. 

nur tatar - tekvando



nur tatar başarılı bir tekvandocu. bir önceki olimpiyatlarda gümüş madalya kazandı. finalde güney koreli rakibine yenilmişti. şimdi rio'da gümüşü altına çevirmek istiyor. türkiye tekvandoda iki sporcuyla temsil edilecek. partneri servet tazegül de geçen olimpiyattan altın madalyalı. bu nedenle tekvando türkiye için en önemli spor dallarından. 

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;