Suriye'de iç savaş

Riyad’da karar toplantısı

Cenevre görüşmelerine katılmaları için ABD’nin baskı uyguladığını söyleyen Riyad merkezli Suriyeli muhalifler, toplantıya katılıp katılmama kararını almak üzere bugün Riyad’da bir araya geliyor.

Zubi, bugün toplanacak Yüksek Müzakere Konseyinin, muhaliflerin Cenevre’ye gidip gitmeme konusunda karar verebilecek tek makam olduğunu söyledi. [Fotoğraf:Al Jazeera]

riyad'da 8-10 aralık tarihlerinde yapılan toplantıyla kurulan yüksek müzakere konseyi bugün riyad hicab başkanlığında toplanıyor.  riyad'ta toplanacak konsey üyesi muhalif isimler, cuma günü cenevre'de düzenlenecek suriye görüşmelerine katılıp katılmama konusunda karar alacak. suriye muhaliflerin cenevre toplantısına katılma konusunda bazı çekinceleri var. bunların başında; riyad’da geçen hafta açıkladıkları esat zubi başkanlığındaki müzakere heyetine dayatma yoluyla yeni isim eklenmesi ya da çıkarılması geliyor. konsey, müzakere masasında kendileri ve rejimin temsilcilerinin dışında üçüncü bir heyetin olmasına karşı çıkıyor. bu kapsamda ‘muhalefetten çok esed rejimine yakın’ olduğunu söyledikleri pyd’nin de toplantıya davet edilmesini istemiyor.

bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura pazartesi günü yaptığı bir açıklamada, ilk olarak tarihi 25 ocak olarak belirlenen cenevre görüşmelerinin ayın 29’una ertelendiğini açıklamıştı.

muhalifleri temsil edecek müzakere heyeti başkanı esat zubi, al jazeera’ye telefonla verdiği demeçte, bugün riyad’da toplanacak olan yüksek müzakere konseyi'nin, muhaliflerin cenevre’ye gidip gitmeme konusunda karar verebilecek tek makam olduğunu belirtti. zubi, de mistura’yı eleştirerek, “bm temsilcisinin lafları çelişkili. ön şart olamayacağını söylüyor ancak kendisi ön şart koşuyor” dedi.

suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk) başkanı halid hoca da, müzakerenin tarihini belirlemek çok önemli olmadığını asıl önemli konunun çözüm için siyasi iradenin olduğunu söyledi. kendilerinin müzakerelere hazır olduklarını belirten hoca, müzakere heyetlerini belirlediklerini de hatırlattı.

türkiye ypg’nin davet edilmesine karşı

türk yetkililer terör örgütü olarak niteledikleri pkk’nın suriye uzantısı pyd’nin silahlı kolu ypg’nin cenevre’ye davet edilmesine açık biçimde karşı olduklarını ifade etti.

başbakan ahmet davutoğlu pazartesi günü cnn international’e verdiği mülakatta, “ypg'nin masaya oturmasına karşıyız. ypg, sadece türkiye'nin değil, avrupa birliği ve abd’nin de terör örgütü kabul ettiği pkk'nın uzantısı” ifadesini kullanmıştı.

türkiye dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu da yine pazartesi günü ypg’nin cenevre’ye katılımı konusunda şu sözleri sarf etmişti:

“riyad’da muhalifler toplandı, kendi koordinasyon ve müzakere heyetini belirledi. rejim de kendi müzakere heyetini belirledi. özellikle bazı ülkelerin muhalefeti sulandırmaya yönelik çabaları var, biz buna karşıyız, muhalifler de karşı. ypg gibi terör örgütlerinin muhalefet içinde yer almasını istemek bu süreci akamete uğratmaktır. bunun son derece tehlikeli olduğunu söylememiz lazım."

riyad toplantısına katılan muhalif gruplar

suudi arabistan'ın çabalarıyla 8-10 aralık tarihleri arasında riyad'da bir araya gelen suriyeli muhalif gruplar arasında, en geniş çatı örgütü smdk (suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu), suriye’nin içinde faaliyet gösteren ve rejimin kabul ettiği muhalif  demokratik değişim için ulusal koordinasyon heyeti de yer alıyor.

toplantılara sahada etkili silahlı gruplar da katıldı. bunların en önemlileri; idlib ve hama’da rejime karşı savaşan ahrar-u şam, şam’ın kırsalında güçlü olan ceyşul islam ve halep bölgesinde bulunan cephe şamiye. nusra cephesi ve pkk'nın suriye kolu pyd ise toplantılara davet edilmedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;