Suriye'de iç savaş

Riyad'daki muhalifler BM'den yanıt bekliyor

Suriye'deki iç savaşa siyasi çözüm bulma iddiasındaki Cenevre-3 toplantılarına muhaliflerin katılıp katılmayacakları bugün belli olacak. Riyad'da toplanan muhalifler, katılım kararını, BM'ye sordukları sorulara gelecek yanıtlara göre verecek.

Aralık 2015'te Riyad'da toplanan muhalifler, rejim ile müzakereleri yürütmek amacıyla bir müzakere heyeti belirlemişti. [Fotoğraf:Al Jazeera-Arşiv]

riyad’da toplanan muhalifler, toplantıya ilişkin sorularını bm genel sekreteri ban ki-mun’a iletti. katılıp katılmama kararlarını da bm’den gelen yanıta göre verecek.

muhaliflerin yanıt beklediği en önemli soru, suriye’de bazı bölgelere yönelik kuşatmaların ve rejimin saldırılarının, bm güvenlik konseyi kararlarında belirtildiği gibi sonlandırılıp sonlandırılmayacağı. muhalifler bu gerçekleşmezse, cenevre toplantılarına gitmeyeceklerini uzun bir süreden beri belirtiyordu.

"cenevre formalite mi?"

yüksek müzakere konseyi sözcüsü riyad nâsan ağa, al jazeera'ye yaptığı açıklamada, sorularına yanıt almadan cenevre konusunda kararlarını bildirmeyeceklerini söyledi. ağa, "sorularımızın yanıtlanması gerekiyor. yanıt almadan cenevre’ye gidip gitmemek konusunda karar vermeyeceğiz. ancak açık olmam gerekiyorsa, mektupta katılmak konusunda olumlu davranacağımızı zaten belirttik" dedi.

"biz başarıyla sonuçlanacak müzakere istiyoruz" diyen ağa, "sadece müzakerelere gitmiş olmak için gitmek istemiyoruz o yüzden de mistura’ya şu soruyu yönelttik: siz gerçek bir müzakere mi istiyorsunuz yoksa formalite gereği mi cenevre’yi düzenliyorsunuz" diye devam etti.

heysem menna: pyd yoksa biz de yokuz

cenevre için davet gönderilen bir diğer muhalif grup da pyd'nin de içinde yer aldığı demokratik suriye meclisi. bu grubun eş başkanı heysem menna'ya davetiye gönderilirken pyd'li isimlere davetiye gönderilmedi. pyd'lilere davet gönderilmemesine tepki gösteren demokratik suriye meclisi eş başkanı heysem menna; salih müslim ve ilham ahmed davet edilmezse kendilerinin de görüşmelere katılmayacağını açıkladı.

reuters'e konuşan demokratik suriye meclisi (sdm) eş başkanı heysem menna, cenevre'deki görüşmelere pyd'li isimlerin davet edilmemesine tepki gösterdi, pyd eş başkanı salih müslim ve demokratik suriye meclisi'nin diğer eş başkanı ilham ahmed'e davetiye gönderilmeden kendilerinin de görüşmelere katılmayacağını söyledi.

menna, "ya arkadaşlarımla beraber gideceğim ya da hiç gitmeyeceğim" dedi. menna, kendilerinin rus delegasyonu olarak adlandırılmasına da karşı çıktı, "rus heyetinin bir parçası olmaya hazır değilim. kendi heyetimizi oluşturma hakkımız var" dedi.

pyd'ye davet yok

pyd eş genel başkanı salih müslim, cenevre toplantısı ile ilgili kendisinin veya başka bir pyd'linin eline davetiye geçmediğini söylemişti. pyd'nin de içinde yer aldığı demokratik suriye meclisi'nin eş başkanı heysem menna ise cenevre'ye davet edilenler arasında.

fransa dışişleri bakanı laurent fabius da bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura'nın kendisine, "pyd'ye davet göndermedim" dediğini aktardı.

"sayın mistura davetiyeleri gönderdi. pyd konusu birçok soruna yol açıyordu ve mistura bana, pyd'ye davet göndermediğini söyledi."

rejimi muallim temsil edecek

reuters'e göre rusya tarafından yapılan açıklamada, görüşmelerde beşşar esed yönetimini dışişleri bakanı velid muallim'in temsil edeceği belirtildi.

kaynak: al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;