IŞİD

Riyad'dan Irak için 500 milyon dolar

Suudi Arabistan yönetimi, Irak’ta insani yardıma ihtiyaç duyanlara ‘Birleşmiş Milletler aracılığıyla dağıtılmak üzere’ 500 milyon dolar yardımda bulunacağını açıkladı.

Konular: Irak, Ortadoğu
BM rakamlarına göre Irak’ta 10 Haziran’dan bu yana meydana gelen çatışmaların ardından 1.2 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı. [Fotoğraf: Reuters]

suudi arabistan dışişleri bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, kral abdullah’ın, etnik kimlik ve mezhep ayırt etmeksizin ihtiyaç sahibi iraklılara 500 milyon dolar yardım yapılması emri verdiğini duyurdu.

açıklamada söz konusu yardımın bm genel sekreteri ban ki-moon’a bildirildiği ve yardımın yalnızca bm aracılığıyla irak halkına ulaştırılacağı vurgulandı.

bm rakamlarına göre irak’ta 10 haziran’dan bu yana meydana gelen çatışmaların ardından 1.2 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı.

suudi arabistan yönetimi, maliki hükümetine ülkedeki sünnilere karşı olan tavrı ve iran ile çok yakın ilişki içerisinde olması nedeniyle tepki gösteriyor.

bağdat yönetimi ise, suudi arabistan’ın ‘terörizmle aynı safta yer aldığını' iddia ediyor.

17 haziran salı günü bağdat’taki başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada riyad şu ifadelerle kınanmıştı:

“biz bu terör gruplarının aldığı finansal ve manevi destekten suudi arabistan’ı sorumlu tutuyoruz. suudi hükümeti, bu terörist grupların işlediği tehlikeli suçlardan sorumlu tutulmalıdır. bu suçların arasında 'soykırım' olarak tanımlanabilecek iraklı kanı akıtma, irak devlet kurumlarına, tarihi ve dini kurumlarına zarar vermek de var."

ülkede uzun süredir devam eden kaos, irak-şam islam devleti’nin (işid) 10 haziran salı günü ülkenin ikinci büyük kenti musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

işid’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

kaynak: al jazeera ve afp
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;