Suudi Arabistan

Riyad'dan Tahran'a müzakere daveti

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud Faysal, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’i Riyad’a davet etti ve Suudi Arabistan’ın İran ile müzakereye hazır olduğunu bildirdi.

Suud Faysal, İran ile müzakereye hazır olduklarını açıkladı. [Reuters]

ziyaretin gerçekleşmesi halinde başta suriye olmak üzere iki ülke arasında anlaşmazlık konusu olan bölgesel meselelerin masada olması bekleniyor.

iran ve suudi arabistan arasında bölgesel konular ve dini aidiyet üzerinden köklü bir rekabet söz konusu.

iki ülke özellikle suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle büyük fikir ayrılığı yaşıyor.

riyad, suriyeli muhaliflere yoğun destek verirken, iran, beşşar esed rejiminin bölgedeki en büyük destekçisi konumunda.

son olarak iran’ın eski cumhurbaşkanı mahmud ahmedinejad, 2012 yılında kral abdullah’ın daveti üzerine riyad’a gitmişti.

iki ülke arasında nispeten iyi seyreden ilişkiler 1979’daki iran islam devrimi’nin ardından bozuldu.

ilişkiler özellikle suudi arabistan’ın 1980-88 yılları arasındaki iran-irak savaşında saddam rejimini desteklemesi sonrasında büyük çapta bir rekabete dönüştü.

iran’ın eski cumhurbaşkanı muhammed hatemi, 1999’da suudi arabistan’ı ziyaret eden ilk iranlı lider olmuştu.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;